El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/04/2006

Catalanisme, federalisme i justícia social,
de Miquel Iceta

Miquel Iceta, viceprimer secretari i portaveu del PSC, desgrana en aquest article de la nostra Revista FRC 11, de la tardor de 2005, tres conceptes nuclears del socialisme democràtic català –catalanisme, federalisme i justícia social- i les seves interrelacions a partir de sis afirmacions sentides com a conviccions íntimes:

-la fidelitat a la història i als valors que donen sentit al projecte socialista. Coherència i compromís socialista en allò que es defèn-els valors s’han de poder traduir en polítiques concretes. Amb les bones intencions només no s’arriba enlloc-tota transformació ha de partir d’una anàlisi acurada de la realitat-la democràcia és el requisit indispensable per impulsar la transformació de la realitat a través de la política-la democràcia no pot quedar reduïda a la participació electoral-sense partits polítics no pot organitzar-se la democràcia.

A partir d’aquestes afirmacions i d’una forta base teòrica, Iceta elabora una anàlisi de què és catalanisme, què és autogovern, com es connecten tots dos conceptes amb el federalisme i com tot, en conjunt, pot ser garantia d’integració i de justícia social.

Per a Iceta, catalanisme és autogovern perquè “permet la defensa dels interessos de tots els catalans, més enllà de la seva procedència (...) i ofereix la possibilitat de desenvolupar un projecte comú de país en el qual la identitat col•lectiva es va construint dia a dia com a resultat de la dinàmica social i de l’ambició de país”. En aquest procés, el federalisme és clau “perquè és l’instrument que permetrà una nova manera de relació dels poders per fer-los més democràtics i més propers als ciutadans i ciutadanes”.

En resum, en aquest article el viceprimer secretari del PSC explica la compatibilitat de la reivindicació de més autogovern per a Catalunya amb la voluntat de compartir un mateix Estat amb tots els pobles d’Espanya; “precisament un dels objectius de les reformes que proposem és que els catalans sentin cada cop més com a propi un Estat que reconegui sense embuts el seu caràcter federal i plurinacional”.

Cliqueu aquí per accedir a l’article

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

Governar Catalunya. Discursos al Congrés Extraordinari del PSC
Papers de la Fundació

Josep Pallach, 100 anys
Col·lecció Memòria

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS