El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/11/2012

Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. Anàlisi de resultats

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs van organitzar el passat dijous la taula rodona "Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. Anàlisi de resultats", per valorar els comicis del passat 25 de novembre.

L'acte, presentat i moderat pel director de l'ICPS, Joan Marcet, va comptar l'anàlisi inicial de Jordi Argelaguet, professor titular de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Argelaguet va remarcar que "des de 2003, els electorats s'estan movent, i encara no s'han assentat", cosa que evidencia que "estem davant d'un canvi de sistema de partits". Per al director del CEO, "l'augment de la participació en relació a la sèrie històrica ha tingut un impacte en el creixement de determinats blocs, tot i haver-hi diferents dinàmiques per a cada bloc". Segons Argelaguet, "una de les conseqüències d'aquest augment de la participació, i de la disminució de l'abstenció diferencial ha estat la tendència a la fragmentació del sistema de partits, on ja no es pot parlar pròpiament d'uns partits catch-all".  

Oriol Bartomeus
, professor de Ciència Política a la UAB i a la UB, va fer un paral·lelisme entre la campanya del candidat de CiU, Artur Mas, i la de Jacques Chirac el 1997, en què el llavors president francès va avançar les eleccions de l'Assemblea Nacional, esperant el suport de la ciutadania. En canvi, el socialista Lionel Jospin i la seva "gauche pluriel" va recuperar la majoria parlamentària i va esdevenir primer ministre. Per a Bartomeus, la de CiU va ser "una campanya gaullista", en què l'estratègia era reproduir a les autonòmiques la dinàmica de les generals: aconseguir un "rassemblement".  

Va funcionar aquesta estratègia? "A mitges: gràcies a la polarització de la campanya es va aconseguir una participació excepcional davant un escenari que CiU havia pintat com a excepcional", va remarcar Bartomeus. "Aquesta polarització explica la millora dels blocs dels extrems, tot i que dins de cada bloc són els partits 'petits' i la 'nova política" els que guanyen en rellevància: Ciutadans per una banda, i ERC i CUP per l'altra". Segons el Bartomeus, col·laborador habitual de la Fundació i membre del seu patronat, "estem en un moment de relleu generacional dels votants, en què els partits fins ara considerats 'grans' (CiU i PSC) només han aconseguit el 45% del total de vots".  

Per la seva banda, el catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Botella va insistir en "l'excepcionalitat dels resultats, comparats amb altres països  europeus, en què els partits de govern perden les eleccions".  Tot i això, per a Botella, "la veritable excepcionalitat dels comicis la va marcar el creixement extraordinari de la participació: mig milió de persones més van anar a votar, sobretot joves". Un altre punt a destacar, segons el professor Botella, és el de "la desaparició de l'abstenció diferencial, típica de les zones tradicionals d'immigració de la resta d'Espanya". Aquesta immigració, va recordar Botella, ja no existeix, i estem parlant dels seus fills, que voten més i diferent als seus pares, sobretot quan l'import de l'aposta està posat sobre la taula, com en el cas del 25N".

Per últim, el periodista i advocat Ricard Fernández Deu  va aportar una visió "de carrer", segons va apuntar ell mateix, assegurant que "l'opinió del carrer era més propera a la realitat dels resultats que les enquestes", i va augurar que "el debat ara se centrarà en avançar o retardar el procés sobiranista".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

Governar Catalunya. Discursos al Congrés Extraordinari del PSC
Papers de la Fundació

Josep Pallach, 100 anys
Col·lecció Memòria

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS