El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/05/2007

Alejandro Cercas: “Hem de fer que el debat de l’Europa Social surti dels despatxos i dels passadissos”

L’eurodiputat i ponent de l’informe sobre la modificació de la directiva relativa a l’ordenació del temps de treball, Alejandro Cercas, va defensar, durant la jornada organitzada per la Fundació Rafael Campalans i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, la necessitat de no renunciar a drets inherents als treballadors en la construcció de l’Europa Social.

Així, Cercas va manifestar la seva inquietud davant la clàusula del opt out, que permet que es pugui treballar més de les 48 setmanals establertes per la UE, i va mostrar-se partidari de “fer sortir dels despatxos i passadissos aquest deba”t i permetre que els treballadors puguin expressar la seva negativa al que és, segons ell, “la més gran maquinació contra l’Europa social”. Eliminant aquesta clàusula, Cercas vol que s’impedeixin jornades de més de 50 hores, com les que fan més de 4 milons de treballadors al Regne Unit.

La primera taula del seminari, que duia per títol “Com millorar les condicions de salut i seguretat dels treballadors”, va comptar també amb la intervenció de Catelene Passchier, de la Confederació Europea de Sindicats, que va recordar que “més hores de treball no vol dir major productivitat”, i va apostar per un model sostenible del temps de treball. Enrique Fernández, de la Fundació Europea per a la millora de les Condicions de Vida i de Treball va presentar l’evolució en les millores de les condicions de salut en el treball a la UE, i va alertar del repte que suposa l’entrada dels nou països membres, de l’Est d’Europa, que “mantenen unes jornades laborals per sobre de la mitjana i poden provocar que l’equilibri del mercat s’acabi fent a la baixa”.

La jornada sobre El paper del Parlament Europeu en la construcció de l’Europa social va tenir una segona taula, centrada en “Com promoure un mercat competitiu i garantir l’accés dels ciutadans a uns serveis de qualitat”. Evelyne Gebhardt, eurodiputada i ponent de l’informe sobre la directiva de serveis, va apostar per “una Europa Social, una Europa dels ciutadans, una Europa política, més que no pas una Europa que sigui només un gran mercat lliure” i amb aquest objectiu “cal que totes les forces socials treballin en un únic sentit”. Per la seva banda, Ignasi Guardans, eurodiputat del grup de l’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa, va mostrar-se crític amb la directiva de serveis, una “mala directiva per solucionar un problema greu i real, en què es va parlar més de principis, de filosofia que no pas de solucions reals”. Guardans va insistir en la necessitat d’obrir el mercat de prestació de serveis, perquè “si algú està autoritzat a prestar un servei a Catalunya, perquè no ho hauria d’estar per prestar-lo a Varsòvia?”.

La Jornada la van tancar Maria Badia, eurodiputada del Grup Socialista, i Antoni Fernández Pérez, secretari general del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, que va admetre que cal un esforç dels polítics i els tècnics perquè “Europa es vegi com una gran oportunitat i no pas com una amenaça”. Segons Fernández, “l’Europa Social és la que millor pot apropar Europa al ciutadà”.

Cliqueu aquí per accedir a totes les intervencions de la Jornada.

Diario ADN, 21 de maig Material de suport a la conferència:
- un document explicatiu de les dues directives fet des de la Fundació
- un document de l’eurodiputat Alejandro Cercas que detalla les característiques de la directiva sobre ordenació del temps de treball
- un power point sobre la situació de les condicions de salut en el treball a la UE

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS