El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/06/2017

Acte en record de Carmina Virgili

La Fundació Rafael Campalans va organitzar el passat 19 de juny un acte en record de Carmina Virgili, qui va ser, entre d'altres, geòloga, gestora científica, secretària d'Estat d'Universitats i Recerca i senadora socialista.

El president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, va donar la benvinguda als assistents i va assegurar que aquest era un homenatge per reivindicar una trajectòria com la de Virgili, que "va contribuir discretament a trencar murs" i que aquest 19 de juny hauria fet 90 anys. Per a Montilla, respectar la memòria és "un acte d'humilitat", i va recordar que, ara que es compleixen 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista, s'ha de reivindicar aquest període sense autosuficiència ni nostàlgia per respecte a l'esforç de tanta gent.

Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia de la UB, va lloar l'esperit dialogant de Virgili, el seu paper al món de la geologia i la seva "alçada de mires" en la seva gestió política, 

Tot seguit, l'exdiputada al Parlament europeu, Teresa Riera, va intevenir mitjançant un emotiu vídeo de repàs de la trajectòria en el món de la ciència i de la política de la que va ser secretària d'Estat d'Universitats i Recerca

Per la seva banda, Raimon Obiols, exprimer secretari del PSC, va elogiar la fortalesa de Virgili, així com la "profunda intel·ligència científica i filosòfica del les seves intervencions".

L'exsecretari general del PSOE i exministre Alfredo Pérez Rubalcaba va recordar que la Carmina Virgili va ser la seva "primera cap en política" i de la qual va aprendre la importància del treball en equip, el respecte institucional i l'estima per la llengua catalana. Rubalcaba va rememorar la peculiar relació que va tenir amb ella, ja que ella va ser la seva cap i després ell ho va ser d'ella en els anys que era ministre d'Educació i ella directora del Col·legi Español de París.

També va destacar que Virgili --que va morir al novembre de 2014-- era una persona molt enèrgica, però alhora molt racional, a la qual encantava treballar en equip i consultar a les persones que més sabien sobre un determinat tema: "Imposava poc, escoltava, cercava acords", va remarcar. Rubalcaba, a més, va evidenciar que "tot i no pertànyer a la generació biològica de Virgili, sí compartíen generació política, en la militància antifranquista, i va lamentar que no va poder acomiadar-se d'ella en persona després d'abandonar la primera línia política.

Mariona Virgili, neboda de l'exsecretària, que va agraïr l'homenatge i va assegurar, emocionada, que l'enorgulleix pensar que "la meva tieta va deixar un petit pòsit per fer d'aquest un món millor".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS