El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/10/2007

La victòria socialista del ’82

La Fundació Rafael Campalans va participar en l’acte de celebració del 25è aniversari de la victòria socialista de 1982. L’acte, presentat per Ainztane Conesa, regidora de Sant Cugat nascuda l’any 1982, i Xavier Cardona, 1er secretari de la JSC de Terrassa, nascut l’any 1982, va servir per rememorar un període de consolidació de la democràcia a Espanya.

Anna Balletbó, membre de la llista per Barcelona l’any 1982, va recordar que aquella victòria socialista “va representar un pas endavant cap a una veritable democràcia, en un moment en que l’ambient transmetia un colpisme latent permanent”. Balletbó va recalcar que aquella va ser “la victòria de la valentia moral i de la voluntat política” i va encoratjar l’esquerra a “creure en ella mateixa i seguir sent la força que fa avançar el nostre país”.

El cap de llista per Barcelona l’any 1982, Raimon Obiols, que no va poder assistir a l’acte per les seves obligacions com a eurodiputat, va deixar enregistrada la seva intervenció, en què va recordar "l’entusiasme de la gent en aquella campanya i, sobretot, en aquella victòria". Obiols va insistir en què "aquelles van ser, sens dubte, les eleccions del canvi", en què les esperances majoritàries de la gent van ser dipositades en els socialistes. L’actual eurodiputat va acabar encoratjant el PSC a que "a les properes eleccions, no només torni a guanyar el suport numèric, sinó també el moral, com va passar el 1982".

Narcís Serra, ministre de Defensa del primer govern socialista, va assegurar que “la lleialtat, la tossudesa de molts ha estat un dels factors de fortalesa del projecte socialista”. En les seves paraules, Serra va recordar que “tot i que teníem moltes coses a favor per a que España funcionase, també és cert que hi havia condicionants en contra, com la crisi econòmica o el terrorisme”. Per a Serra, “el govern d’aleshores va saber connectar amb l’enorme força que tenia la societat espanyola de llavors”.

L’última en intervenir va ser Carme Chacón, actual ministra d’Habitatge, que es va mostrar convençuda que l’any 2012, en l’any que es compleixi el 30 aniversari de la victòria socialista, tornarem a exhibir un full de servei encara millor que l’actual”. Chacón va voler posar en valor que “no importa en quin avenç social pensem, el que sigui, sempre ha portat al capdavant el nom d´un president socialista”, i va concloure que “el món, a partir del 2004, ens torna a mirar i ens diu com i què bé ha corregut Espanya des de la transició, i així hem de continuar”.

El president Montilla, encarregat de tancar l’acte, va elogiar la feina feta pels successius governs de Felipe González que, tot i que la feina que tenien llavors no era fàcil, van ser els “principals impulsors de la consolidació de les institucions actuals, de la integració d’Espanya a Europa i de l’avenç en el progrés econòmic i social del país”. El President va lamentar que “la dreta espanyola actual continuï tenint una actitud dubtosament democràtica, temptada d’assolir el poder per vies no democràtiques, com fa cent, setanta o només vint-i-sis anys” i es va mostrar esperançat en què el proper març la ciutadania no caigui en la desmobilització en què l’està empenyent el PP i doni una lliçó de participació democràtica com ho va fer llavors, l’any 1982.

El Punt, 29 d’octubre

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS