El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

13/01/2022

18 anys de la mort de Joan Reventós

El 13 de gener d'aquest any es varen complir 18 anys de la mort de Joan Reventós (1927-2004). 

Nascut a Barcelona el 1927 en el sí d'una família benestant, es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona, facultat en la que va exercir com a professor. És durant aquests anys (1950s) que pren el primer contacte i ingressa al Moviment Socialista de Catalunya (MSC), acabant sent-ne un dels dirigents. Arran d'aquesta militància política és detingut i expulsat de la universitat l'any 1958, passant uns mesos a la pressó. No obstant, va ser readmés i tornat a expulsar per haver firmat un document on s'exigia la dimissió del rector i del Ministre d'Educació. 

Més endavant s'uneix a Convergència Socialista de Catalunya (CSC) i, el 1976 és un dels fundadors del Partit Socialista de Catalunya-Congrés que, més endavant amb la fusió amb la federació catalana del PSOE i PSC-Reagrupament, acaba donant lloc al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), del qual en va ser primer secretari (1978-1983) i president (1983-1996).

Reventós també va ser candidat per la circumscripció de Barcelona a les eleccions de 1977 i de 1979, i candidat socialista a la presidència de la Generalitat de Catalunya a les eleccions autonòmiques de 1980, on va acumular el 22% dels vots. L'any 1995 va ser nombrat President del Parlament de Catalunya, càrrec que executaria fins el 1999.

A més, tingué papers rellevants en moments de la història d'Espanya i Catalunya en pro de la democràcia i la justícia, formant part de la Generalitat provisional de Josep Tarradellas, va ser diputat a les Corts Espanyoles, membre de l'Assemblea de Parlamentaris i va formar part de la comissió negociadora de l'Estatut d'Autonomia del 1979.

Reventós va ser autor de diverses publicacions, com la seva tesi doctoral titulada "El moviment Cooperatiu a Espanya"; "Dos infants i la guerra" en col·laboració amb Jacint Reventós; "Amics i Mestres"; i dos llibres de poemes en català. Va publicar diversos textos i articles per la fundació, com ara el nº 2 de la col·lecció Reflexions: "Novíssimes Semblances", i un manuscrit sobre el què significava per ell el concepte de Socialisme.

Va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya (2000) i, a títol pòstum, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Reventós, després de molts anys lluitant contra una llarga malaltia, morí a Barcelona el 13 de gener de 2004.

Podeu trobar més informació sobre la seva figura fent click als links que deixem a continuació.

- Novíssimes semblances 
- Honorable ciutadà. In Memoriam Joan Reventós
- Manuscrit de Joan Reventós sobre el socialisme
- Joan Reventós.  Amic, company i mestre
- Tal com ho vaig viure (1927-1958)
- Joan Reventós, el burgués que se hizo socialista por "imperativo ético" - El País
- El imperativo ético de Joan Reventós - El Plural

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

Governar Catalunya. Discursos al Congrés Extraordinari del PSC
Papers de la Fundació

Josep Pallach, 100 anys
Col·lecció Memòria

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS