El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/10/2012

Lliçons escoceses

El gener d'enguany el primer ministre escocès, Alex Salmond, va anunciar la celebració d'un referèndum sobre la independència per a la tardor de 2014, any en què es compleixen 700 anys de la batalla de Bannockburn, una de les més famoses victòries de les tropes escoceses sobre les britàniques.

El passat dimecres, 10 d'octubre, el govern britànic i el d'Escòcia van arribar a un acord sobre la celebració d'aquest referèndum d'independència d'Escòcia que limita la consulta a una pregunta, i que baixa l'edat de vot als 16 anys.

L'acord, que se signarà avui a la trobada entre els dos líders, suposa concessions per ambdues parts, i s'ha aconseguit després d'un període de fortes tensions entre el govern de Londres i Salmond. El Partit Nacionalista Escocès (SNP), que governa a Escòcia, ha acceptat renunciar a l'opció d'una segona pregunta a la consulta, que plantejaria la possibilitat de romandre al Regne Unit però assumint des d'Edimburg més competències.

Per la seva banda, el govern britànic, liderat pel conservador David Cameron, ha retirat la seva oposició a rebaixar l'edat de vot als joves de 16 i 17 anys, com reclamava Edimburg. Es va arribar a aquest acord després de la negociació durant les darreres setmanes per part de la viceministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el ministre britànic per a la regió autònoma, Michael Moore.

La darrera enquesta publicada aquesta setmana pel diari escocès Scottish Herald indicava un descens dels partidaris de la independència. Segons el sondeig, un 28% dels escocesos votaria a favor de la independència del Regne Unit, enfront del 53% que hi faria en contra. El passat gener, quan Salmond va llançar el seu pla de referèndum, els partidaris de separar-se del Regne Unit van arribar a igualar als que es mostraven en contra.

Amb tot això, què podem concloure del cas escocès? Entre d'altres, que la celebració d'un referèndum sempre ha de ser un tema pactat, que la pregunta ha de ser clara i concisa, i que ha de ser possible un debat polític real, obert, plural, amb totes les opcions, amb els seus pros i contres.  

Recomanem la lectura de:  

"El espejo escocés", de Lluís Bassets 

"Escocia votará en 2014 sobre su independecia", Walter Oppenheimer

Recomanem també la lectura de la intervenció catedràtic a l'Escola de Ciències Socials de la Universitat d'Aberdeen (Escòcia), Michael Keating, al seminari organitzat el juny per la Fundació "Autogovern, federalisme i dret a decidir".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS