El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

20/07/2021

Homenatge. Josep Pallach, 100 anys

Ahir dimarts, 20 de juliol, la fundació va organitzar l'acte d'homenatge a Josep Pallach que l'any anterior, any del seu centenari, no va poder celebrar arran de la pandèmia de covid-19. L'acte es va fer a Figueres, ciutat natal de Pallach, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i el PSC, i es va presentar la publicació que la fundació va editar l'any passat: Josep Pallach, 100 anys, i que podeu trobar al nostre web fent click aquí.

Altrament, si voleu veure l'acte, podeu trobar-lo aquí.

L'encarregat d'innaugurar l'acte va ser el president de la fundació, José Montilla, que digué que "recordem per respecte, per gratitud i per convicció. També volem recordar per interès, perquè necessitem aprendre de les seves experiències, per una societat més justa i més igualitària. Des de la Fundació Rafael Campalans treballem per mantenir viva la flama dels homes i dones que ens han precedit en aquesta fita d'eixamplar el socialisme democràtic i que han deixat petjada. Cal recordar-los i també llegir-los". A més, fent referència a Pallach, digué que "Pallach, amb aquesta intel·ligència pràctica heretada de la seva experiència i lucidesa, fou tant conscient dels reptes globals de l'esquerra que va conrear amb tenacitat les relacions de tota la família socialista Catalana, Espanyola i Europea, així com amb altres famílies ideològiques".

Per la seva part, Joan Armangué, exalcalde de Figueres, reconegué a la fundació que "la fundació Campalans té una trajectòria molt lloable en la preservació de la memòria de la història del socialisme català. Un treball molt important que evita que passi allò que Raimon Obiols alertava: el socialisme que talla les arrels només acompleix el somni d'un idiota". També comentà com "avui, Pallach, se sentiria satisfet del model educatiu del país. Recordant sempre a Campalans, sempre deia que Pedagogia era política, i Política era Pedagogia. Se sentiria satisfet amb el model d'escola democràtica i inclusiva que tenim avui dia". Per acabar, digué que "el llegat de Pallach pot contribuir a resoldre el conflicte català. Un conflicte que passa per trencar els dos blocs i donar vida al projecte federalista, tal i com l'entenia ell, Campalans o Pasqual Maragall, dins el concepte del catalanisme inclusiu".

Silvia Paneque, diputada al Parlament de Girona, digué que "el seu ideari polític ha tingut una gran importància durant tots aquests anys de Catalunya democràtica. Les idees de Pallach varen configurar una de les grans esferes de pensament polític de Catalunya: el socialisme, humanisme, federalisme i europeisme de Pallach varen ser i son avui una referència des del partit dels socialistes de Catalunya". En aquesta línia, el vicealcalde de Figueres i primer secretari del PSC Figueres, Pere Casellas digué que "l'evolució del pensament de Josep Pallach cap a posicions socialdemòcrates, el que defensava Pallach, és el que ha acabat defensant el PSC a partir del 1978".

Per tancar l'acte, va parlar la filla de Josep Pallach, Antònia Pallach, que recordà al seu pare dient que "el meu pare sempre considerava que als socialistes serien jutjats no pels seus discursos o pel que pensaven, sinó pel que feien. Això va ser lo més vertebrador de tota la seva vida".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

PDF

Josep Pallach, 100 anys
Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS