El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

21/11/2022

Jornada: "Descifrando la doble transición (ecológica y digital): Smart cities, ¿pensar globalmente, actuar localmente?"

Seminario organizado por la Fundación Rafael Campalans, junto con la FEPS en la Sala Ernest Lluch, en la C/Pallars, 191 de Barcelona. En inglés con traducción simultánea al español.

L´emergència climàtica és una realitat. El planeta necessita accions reals i l'anomenada "doble transició", que busca unir la digitalització amb la sostenibilitat, apareix com l'eina clau per assolir l'objectiu de zero emissions netes per al 2050, segons ha explicat el primer secretari del Partit Socialista de Catalunya ( PSC), Salvador Illa. 

"Combinar les transicions és un repte. A la transició digital l'objectiu no és tan clar, per la qual cosa hem d'assegurar-nos que es faci de forma sostenible i ajudant a la transició verda; cooperant amb diferents territoris, com és el nord d'Àfrica, una regió estratègicament molt rellevant per a Europa, i Espanya i Catalunya en particular", ha comentat Illa aquest dilluns en un esdeveniment celebrat a la seu de la Fundació Rafael Campalans.

En aquesta mateixa línia, el primer secretari del PSC ha recordat la importància de posar el focus en aquesta doble transició de cara a les eleccions municipals del proper any, ja que considera Barcelona una ciutat que sempre ha destacat pel seu lideratge i "exemple de gestió pública""Aspirem que Barcelona pugui abanderar històries i exemples positius al camp de la doble transició que serveixin d'inspiració per a altres ciutats", ha afegit.

Aquest tema, així com altres aspectes relacionats amb la 'Twin Transition', han estat tractats a la trobada "Desxifrant la doble transició (ecològica i digital): Smart Cities, pensar globalment, actuar localment?", organitzat per la Fundació Rafael Campalans juntament amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS).

Un gran repte per a Europa

L'obertura del congrés ha estat a càrrec de Pau Solanilla, director de la Fundació Rafael Campalans, i Comissionat per a la Promoció de Ciutat de Barcelona. En la seva intervenció, Solanilla ha destacat la importància que es produeixi un canvi generalitzat a les polítiques públiques, ja que "no es podran aconseguir nous resultats seguint sempre els mateixos passos".

"Les ciutats han d'actuar com a laboratori del futur. Grans, petites, mitjanes... Independentment de la seva mida hem de provar noves fórmules per aconseguir les ciutats progressives que necessitem", assegura Solanilla, i afegeix, "la Twin Transition s'ha de dur a terme des d'un prisma progressiu, posant al centre de la conversa els valors de competitivitat, talent i equitat, això és el que ens fa únics i diferents".

En aquest mateix sentit, Maria Joao Rodrigues, presidenta de la Fundació Europea d'Estudis Progressius (FEPS), ha explicat la importància de dur a terme aquesta transició de manera dual, ja que la digitalització apareix com un element clau per ajudar el desenvolupament sostenible, com, per exemple, a través dels anomenats "Green Data Spaces", que aprofiten els avantatges que ofereix el Big Data per millorar la governabilitat de les ciutats.

"Considero que nosaltres, com a europeus, hem de tractar aquesta qüestió amb la responsabilitat més gran. Quan parlem de sostenibilitat no hi ha fronteres, hem de treballar plegats i centrar-nos en la implementació d'una agenda comuna per a tots els països", ha comentat.

Un cop d'ull al futur: Smart Cities

Aquesta trobada ha estat dividida en dues taules rodones. A la primera ("La Unió Europea i el nord d'Àfrica: junts cap a la doble transició") diferents experts internacionals han discutit les millors eines i vies per garantir la implementació de la Twin Transition no només a Europa, sinó també a el nord d'Àfrica, tal com han explorat a la publicació de la FEPS presentada a Barcelona: 'The EU and North Africa: Towards a just Twin Transition?'

A la segona, titulada "Lo global a lo local: les ciutats intel·ligents com a exemple de la transició bessona?", ha destacat la participació de la tercera tinent d'alcaldia de Barcelona per a la Transició Digital, Mobilitat i Relacions Internacionals, Laia Bonet, que va exposar exemples de com s'han implementat les eines tecnològiques per millorar la planificació de la capital catalana.

"El millor exemple és el digital twin, o bessons digitals, que ens permeten fer simulacions de polítiques i intervencions urbanes. D'aquesta manera, podem anticipar-nos als seus efectes i conseqüències, i corregir les mesures abans d'implementar-les a la realitat per obtenir millors resultats. Hem d'aprofitar tota aquesta tecnologia que tenim per estar segur que aconseguim els resultats desitjats", ha detallat Bonet.

La tercera Tinent de batlia ha compartit espai amb Aleksandr Ivancic, soci i consultor a Aiguasol, i Mireia Belil, geògrafa i exdirectora general de la Fundació Fòrum. El primer ha posat el focus en el repte que suposa la sostenibilitat des del punt de vista energètic, ja que, per primera vegada, l'home passarà de fonts energètiques de més intensitat a unes de menys densitat energètica, com és el cas de les renovables. Mentre que Belil, per part seva, ha qüestionat el concepte de "doble transició" tal com està concebut ara.   

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'event:
https://flic.kr/s/aHBqjAghRs

 

PDF

Descifrando la doble transición - Programa (Versión Español)

 

PDF

Twin transition - Programme (English Version)

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS