El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/04/2006

Catalanisme, federalisme i justícia social,
de Miquel Iceta

Miquel Iceta, viceprimer secretari i portaveu del PSC, desgrana en aquest article de la nostra Revista FRC 11, de la tardor de 2005, tres conceptes nuclears del socialisme democràtic català –catalanisme, federalisme i justícia social- i les seves interrelacions a partir de sis afirmacions sentides com a conviccions íntimes:

-la fidelitat a la història i als valors que donen sentit al projecte socialista. Coherència i compromís socialista en allò que es defèn-els valors s’han de poder traduir en polítiques concretes. Amb les bones intencions només no s’arriba enlloc-tota transformació ha de partir d’una anàlisi acurada de la realitat-la democràcia és el requisit indispensable per impulsar la transformació de la realitat a través de la política-la democràcia no pot quedar reduïda a la participació electoral-sense partits polítics no pot organitzar-se la democràcia.

A partir d’aquestes afirmacions i d’una forta base teòrica, Iceta elabora una anàlisi de què és catalanisme, què és autogovern, com es connecten tots dos conceptes amb el federalisme i com tot, en conjunt, pot ser garantia d’integració i de justícia social.

Per a Iceta, catalanisme és autogovern perquè “permet la defensa dels interessos de tots els catalans, més enllà de la seva procedència (...) i ofereix la possibilitat de desenvolupar un projecte comú de país en el qual la identitat col•lectiva es va construint dia a dia com a resultat de la dinàmica social i de l’ambició de país”. En aquest procés, el federalisme és clau “perquè és l’instrument que permetrà una nova manera de relació dels poders per fer-los més democràtics i més propers als ciutadans i ciutadanes”.

En resum, en aquest article el viceprimer secretari del PSC explica la compatibilitat de la reivindicació de més autogovern per a Catalunya amb la voluntat de compartir un mateix Estat amb tots els pobles d’Espanya; “precisament un dels objectius de les reformes que proposem és que els catalans sentin cada cop més com a propi un Estat que reconegui sense embuts el seu caràcter federal i plurinacional”.

Cliqueu aquí per accedir a l’article

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS