El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/12/2013

La gran coalició alemanya

La Fundació Rafael Campalans i l'Oficina a Espanya de la Fundació Friedrich Ebert, van organitzar ahir, de manera conjunta, el col·loqui "La gran coalició alemanya", per debatre entorn als resultats de les negociacions per a la formació d'aquesta gran coalició, les repercussions de la política alemanya a Europa, i la reconfiguració del sistema polític alemany.

Presentat i conduït per la directora de la Fundació Rafael Campalans i secretària de Política Europea del PSC, Esther Niubó, l'acte va comptar amb la intervenció inicial d'Albert Aixalà, doctorand en Integració Europea a la UAB i membre del grup de recerca EUGov. Aixalà va apuntar que, si s'aprova, "aquest seria un acord molt favorable a l'SPD", amb evidents millores socials, com  "una legislació d'un salari mínim de 8,5 euros per hora treballada", una "millora de les pensions", un "pacte sobre la inversió pública" o "una regulació  més estricta de supervisió bancària". Tot i així, va recordar, falta esperar al resultat de la votació del gairebé mig milió de militants de l'SPD, que han de ratificar l'acord. En cas que s'aprovi, "caldrà veure com valoren els alemanys aquest acord, i això ho sabrem a les eleccions europees d'aquí poc més de cinc mesos". "Merkel o Schulz, tu decideixes", proposava Aixalà com a possible eslògan de campanya.

Per la seva banda, Kerstin Villalobos, assessora parlamentària de l'SPD, va repassar les sis setmanes de negociacions i va detallar els principals punts de l'acord que, va recordar, "és un full de ruta a seguir, una declaració de voluntats de 185 pàgines que l'SPD ha lluitat fins al final, davant l'actitud immobilista de la CDU". D'entre els punts a destacar, Villalobos  va parlar d'un "acord de reformes per incentivar el creixement i  la lluita contra l'atur", o "un mecanisme europeu en què els bancs amb problemes es financessin a ells mateixos, i no a través del pressupost nacional".

L'assessora parlamentària de l'SPD va reconèixer que "entre les bases del partit les opinions estan força dividides", perquè "encara hi ha un cert 'trauma' per les reformes laborals dutes a terme el 2001-2002 pels socialdemòcrates". Unes mesures, va insistir que "van donar resultats a mig termini, però que va acabar beneficiant Angela Merkel. Per últim, Villalobos va constatar la "preocupació dels de Sigmar Gabriel pels resultats a les properes eleccions al Parlament Europeu: d'una banda, per l'escepticisme extrem dels països del nord cap a la idea d'Europa, i, de l'altra, per la frustració dels països del sud".

Va cloure el torn d'intervencions Lothar Witte, director de l'Oficina a Espanya de la Fundació Friedrich Ebert, que va repassar els resultats  electorals alemanys dels darrers anys, i la situació política actual i futura. Per a Witte "de la debilitat de l'SPD va néixer la seva força a les negociacions", i va acabar aconseguint "un acord molt socialdemòcrata", gràcies, en gran part, a "la gran habilitat de Sigmar Gabriel".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS