El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

16/01/2020

Presentació de l'Informe Social "Desigualtats davant d'un futur incert"

Ahir dijous, 16 de gener, la Fundació Rafael Campalans va organitzar l'acte de presentació del VI Informe Social: Desigualtats davant d'un futur incert, al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Com a president de la fundació, José Montilla va inaugurar l'acte tot fent un repàs, a mode de contextualització, de les principals dades estadístiques sobre les desigualtats que es recullen en l'informe. Segons el president, aquestes desigualtats perduren per culpa del procés independentista i la inacció política en matèria de polítiques públiques. Així doncs, digué que "Catalunya necessita un govern que faci la seva feina. La lluita contra les desigualtats requereix un compromís actiu de les administracions públiques, doncs és una assignatura polièdrica que requereix, per damunt de tot, acció de govern. Això es el que reclamem avui aquí." Montilla digué que, davant aquest context polític, "editar i divulgar aquest informe es com nadar a contracorrent. És una prova de resistència molt necessària".

La següent en parlar va ser l'Alta Comissionada per l'Agenda 2030 i autora del capítol introductori, Cristina Gallach, la qual digué que "si alguna cosa hem intentat fer a traves d'aquesta agenda global és fer això, fer front, buscar mecanismes, palanques i mobilitzacions per abordar el principal problema que tenim aquesta dècada: acabar amb les desigualtats, en plural". A més, Gallach va fer palesa la necessitat de "fer d'aquesta qüestió un tema d'acció publica, i fer-ho de forma coordinada". A més, va dir que "s'ha de vincular les desigualtats amb la lluita contra el canvi climàtic. Totes dues s'uneixen".

Per la seva part, Xavier Martínez-Celorrio, professor de Sociologia de l'Educació a la Universitat de Barcelona i autor del capítol sobre desigualtat, segregació escolar i socialdemocràcia, va fer referència a Cristina Gallach dient que "l'Agenda 2030 és un marc inspirador perquè el progrés segueixi avançant". En quant a l'Informe Social d'aquest any, digué que "Informes així són la millor arma contra una dreta i una extrema dreta que nega i invisibilitza les desigualtats.", tot remarcant la importància de donar visibilització i conscienciar a la societat d'aquestes desigualtats. Celorrio, amb una ponència excel·lent nodrida de dades i profunditat analítica, exposà la necessitat "d'arribar a un sistema d'escoles interclassistes igualades en recursos.", ja que "sabem que gràcies a l'educació i a l'equitat en titulacions, la societat catalana és un 33% menys classista". No obstant, Celorrio remarcà que "tenim un escenari on ha augmentat la desigualtat entre els infants i menors de 18 anys", i que "amb la crisi hi ha hagut una major polarització de classe entre les infàncies. Això es trasllada a l'escola, perpetuant i cronificant els cicles de desigualtat." L'autor també va remarcar que "s'ha de diagnosticar bé el nou context.", però que "malauradament, a Barcelona no tenim eines i recursos per a fer-ho, per a fer visibles les desigualtats". Per acabar, Celorrio digué que "tenim un greu problema de segregació social i escolar, i una infrafinanciació del sistema educatiu.", que "la segregació escolar és resultat de la inacció política." i que "com més segregació escolar hi ha en una societat, menys possibilitat d'ascens social màxim hi ha".

Sara Berbel, doctora en Psicologia Social per la UB i autora del capítol sobre la soledat en la gent gran, digué que "la soledad puede ser una elección personal, vital, de realización de uno mismo. Sin embargo, los efectos de una soledad no buscada son graves". Berbel, explicà com el creixent individualisme que portem veient des de fa 150 anys arran del desenvolupament dels nostres mercats, qualitat de vida i avenços tecnològics ha comportat un augment enorme dels sentiments de soledat, enfermetats mentals, i inclús suïcidis. Així doncs, digué que "cuanto mayores son los estándares educativos y sanitarios, más individualista es la sociedad. Está estrechamente relacionado con factores socioeconómicos. Hemos pasado de familias extensas a familias pequeñas nucleares y a trabajos de oficina, los llamados "de guante blanco"".  A més, aquesta soledat té nom de dona, doncs "tenemos unos índices de soledad en mujeres de todas las edades enormes, y no es debido a la longevidad". La soledat, a més, afecta físicament en forma de malalties, ja que "la soledad comporta efectos en la hipertensión, enfermedades cardiovasculares, salud mental o ansiedad y depresiones". Al mateix temps, que la gent gran es vegi discriminada i en posició de major vulnerabilitat davant el mercat laboral, entre d'altres, és degut a l'edadisme, el qual Berbel calificà com "la tercera gran discriminación de nuestro tiempo. El ejemplo más claro lo vemos en el mundo laboral".

L'encarregada de tancar l'acte va ser la viceprimer secretària del PSC i directora de l'Informe Social, Eva Granados, que començà tot puntualitzant que a Catalunya "tot i el creixement econòmic, l'any passat la pobresa severa va augmentar en 26.000 persones". A més, fent referència al capítol de Ferran Camas sobre el futur del treball, remarcà que "el nostre mercat laboral continua emmalaltit. Concretament, Ferran Camas identifica 5 malalties: l'augment de la pobresa laboral, l'heterogeneïtat en els rangs d'edat dels treballadors, l'atipicitat de les relacions laborals, la segregació de sexes i l'atur de llarga durada". També va subratllar la importància d'una dada que donà Xavier Martínez-Celorrio, i són els 3 cursos acadèmics de diferència per classe social que es generen entre aquells que han accedit, o no, a l'educació infantil. En relació a això, Granados digué que "tenim un govern a Catalunya que encara continua posant 0 euros a l'educació infantil. Que no ens diguin que és un tema a part. És un tema ideològic". Amb tot, Granados tancà l'acte dient que "quan situem l'Informe Social, a part de veure la foto fixa, volem visibilitzar, volem que es quantifiqui per a poder actuar. I per això ho fem. I d'aquí un any, ens tornarem a trobar".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

PDF

VI Informe Social

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS