El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/02/2019

Jornada FEPS-FRC. 2019: Per una Europa social i progressista

El passat divendres dia 15, la Fundació Rafael Campalans va organitzar, junt amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), la jornada "2019: Per una Europa social i progressista". En aquesta jornada van participar-hi diversos professionals i experts vinguts d'arreu d'Europa i de diferents camps acadèmics amb l'objectiu de debatre sobre com construir una Europa més igualitària, justa i progressista davant un context social, polític i econòmic marcat per l'auge dels populismes, la inestabilitat, i la inseguretat generalitzada.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va inaugurar l'acte plantejant la necessitat de que els partits progressistes treguin els millors resultats electorals possibles a les properes eleccions per tal de fer front a l'augment de la política populista, regressiva i de dretes, i treballar així pel projecte comú d'una Europa més justa, igualitària i sostenible, i per "preservar el model social europeu, i els seus valors fundacionals". En aquesta línia va prosseguir la directora de la Fundació i moderadora de la primera sessió de la jornada, l'Esther Niubó, la qual va enfocar la seva intervenció a plantejar "què podem proposar des de l'Europa progressista per fer front l'auge dels extremismes i populismes" en un "context de polarització i fragmentació política", temàtica que es tractaria en aquesta primera sessió.

La primera ponent, la directora de la FIIAPP, Anna Terrón, va fer un anàlisi sobre la situació migratòria i el biaix informatiu que hi ha al respecte, tot presentant dades reals, i desmentint així diversos arguments i falsedats discursives que utilitza la dreta populista arreu del món per treure redit polític, i que "genera una forta fragmentació social i replegament identitari". Per la seva banda, la vicepresidenta de PES Women, Mija Javornik, plantejà -tot analitzant la situació de les classes socials a Europa i la situació política del moment- "com construir una majoria política" i com "convèncer a la gent que som la solució" davant "un context d'alta polarització i desil·lusió social", i "d'augment del racisme i el feixisme". André Krouwel, professor associat de Política Comparada i Comunicació a la Universitat Vrije d'Amsterdam, va avisar que "s'aproxima una tempesta", tot comparant la situació viscuda a Andalusia amb el que està passant arreu, i que segons el ponent s'explica perquè "els que votaven la socialdemocràcia, ara voten a VOX tot i ser d'esquerres", ja que "la societat s'ha polaritzat políticament de forma extrema" els darrers anys, i "l'esquerra s'ha vist afeblida". Per tancar la sessió, intervingué l'assessora d'Afers Exteriors al Parlament Europeu i Membre del Grup de Treball del Candidat Comú 2019 del PES, Laura Ballarín, la qual va reflexionar sobre "com encarar aquesta campanya electoral" i "com arribar a la gent que se sent insegura, com acostar-se a la ciutadania" que vota els populismes, ja que "tenim molt a perdre". Segons Ballarín, "fa falta polititzar les polítiques i propostes europees, re-legitimar el programa i Pilar Europeu" i "fer pedagogia a nivell de carrer", doncs "perquè Europa ens protegeixi, hem de protegir a Europa".   

La segona sessió la va moderar Ania Skrzypek, investigadora sènior a la FEPS, la qual digué que "durant una dècada se'ns ha repetit que no ens podíem permetre cap política social", provocant un augment de les desigualtats i per tant, propiciant un "sentiment d'euroescepticisme creixent" davant la mancança d'acció política per part d'Europa, però que "al final tot depèn de voluntat política" i de "canviar la mentalitat de la gent". El primer ponent de la segona sessió, el diputat al Parlament Europeu, Javi López, digué que "el model social s'ha trencat" com a conseqüència de les desigualtats i el descontent social, que "la clau perquè funcioni el Pilar Europeu de Drets Socials és que acabi sent una guia en l'anomenat 'semestre europeu'", i que aquest "representa l'ànima d'Europa, el que ens fa diferents al món com a societat, i hauria de ser capaç de tirar cap endavant". Carlo D'Ippoliti, professor associat d'Economia a la Universitat Sapienza de Roma, va fer un anàlisi en profunditat sobre els punts forts i febles del Pilar Europeu de Drets Socials, i com els drets dels treballadors modelen l'economia global, veient-se afectada en un context de reducció de drets i salaris. D'Ippoliti digué que "les polítiques europees han sigut un fracaç" i "hi ha hagut errors", però que "també hi ha motius per ser optimistes" si es "re-polititza la Unió Europea". Per acabar, intervingué la directora d'Afers Europeus a Instrategies, la Saray Espejo, la qual defensà que els reptes principals als que la Unió Europea ha de fer front són "la lluita contra la pobresa, l'exclusió social, l'abandonament escolar, la igualtat d'oportunitats al Mercat Laboral i un sistema de salut pública de qualitat.", i recalcà la necessitat de fer una reforma institucional de la UE, com també aplicar el Pilar Europeu de Drets Socials.
  
Per acabar la jornada, el president de la fundació, José Montilla, digué que "al passat, la ciutadania mirava el futur amb esperança. Ara, una majoria el mira amb por i inseguretat, i per això creix el populisme, la xenofòbia i l'euroescepticisme. Per combatre'l necessitem una Europa que es preocupi per la igualtat i els drets socials", ja que "hi ha hagut fortes polítiques d'austeritat durant la crisi" que propicien aquesta situació, i el Pilar Europeu de Drets Socials és un bon començament.


 

PDF

Programa

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS