El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/05/2020

L'hora de la veritat d'Europa

El passat divendres, 8 de maig el director de la fundació, Pau Solanilla, va participar com a moderador de l'acte online organitzat pel PSC, "L'hora de la veritat d'Europa" amb motiu del Dia d'Europa. El podeu trobar sencer clickant en aquest link

Solanilla introduí la temàtica i als ponents, tot dient que "el Dia d'Europa enguany és especial per dos motius,  pel 70è aniversari de la Declaració Schuman i pel confinament que patim per la crisi del Covid-19". 

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, posà sobre la taula que "Europa sempre ha anat creixent al fil de problemes, de cada problema n'ha pogut fer una oportunitat. No sé si el Covid-19 pot ser una d'aquestes necessitats que creen una oportunitat. Una pandèmia que ens demana més solidaritat, federalisme i mobilització recursos, serà capaç Europa de donar la resposta que molts estem esperant?". En referència a això, afegí que "la crisi que estem travessant necessita més Europa per molts motius: perquè necessita cooperació internacional, mobilitzar recursos i trencar alguna de les cotilles que la pròpia UE ha anat posant. Hem de mobilitzar molts recursos amb pocs ingressos.", i que "estem mobilitzant recursos per a la gent que ho està passant malament. És la nostra obligació, la nostra convicció i prioritat, però això no ens permet oblidar altres prioritats que potser no són d'avui mateix, però són la garantia del demà". Davant d'això, afirmà que "l'única manera de respondre a un problema d'aquesta dimensió és que Europa es cregui el paper que ha de jugar; no un súper estat, però si el de la súper cooperació". Iceta també parlà sobre federalisme al dir que "les institucions més federals són les que han funcionat millor. Un exemple és el Banc Central Europeu. Entre la república popular xinesa i EEUU o hi posem una Europa forta, o no tenim res a dir", i que "Europa té l'oportunitat, i gairebé diria la obligació, de fer sentir la seva veu. Una veu en favor de la cooperació, del federalisme, dels drets i de les llibertats". Per acabar, digué que "aquesta batalla es guanya o es perd amb les opinions públiques.", i que "s'haurien de finançar campanyes d'europeisme a nivell ciutadà. Només Europa, a tot el món, ha trobat l'equilibri entre llibertat, prosperitat econòmica i justícia social".   

Laura Ballarín, secretària de Política Europea i Internacional del PSC, començà dient que "Europa la construïm entre tots. Però ens trobem amb dificultats perquè les opinions públiques als diferents estats són molt divergents. (De la crisi) En sortirem reforçats, però ens costarà molt". Continuà dient que "sí que es veu la necessitat imperiosa per tots de fer un salt endavant: transicions ecològiques, econòmiques i socials que havíem d'haver fet i que no acabàvem de prendre el lideratge. Ja no hi ha excuses per a no fer el pas endavant". Front aquesta crisi amb tants reptes i dificultats, Ballarín va dir que "la gran peça angular de la Unió Europea és la solidaritat. Ara mateix està en entredit, però no podem sinó seguir lluitant des de totes les institucions per a donar una resposta que estigui a l'alçada". A més, els eurodiputats "des de Brussel·les lluitem cada dia perquè la resposta de les institucions europees sigui el més ambiciós possible, però ens trobem amb moltes dificultats perquè les opinions dels diversos països són molt contradictòries.", pel que davant d'això i segons Laura Ballarín "tenim el paper de reivindicar el projecte europeu, de manera crítica. Aquesta crisi posa la necessitat d'una resposta europea ambiciosa. Animo a fer de l'europeisme una batalla diària i no només en el Dia d'Europa".   

Per la seva part, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, digué que ara "és l'hora de la veritat. Està en qüestió quina resposta dóna Europa en aquesta crisi. Una crisi molt diferent a la de 2008-2010 però que esperem que Europa estigui a l'alçada i sigui coherent amb els seus valors fundacionals". Així doncs, digué que "davant d'aquesta crisi hem de generar certeses en un moment en què hi ha unes condicions extraordinàriament complexes. Els responsables polítics, estiguem a la oposició o al govern, ens toca traslladar a la ciutadania que si hi ha voluntat política hem de ser capaços de posar-nos d'acord a diferents nivells de l'administració, governs i oposició i amb els agents socials". A més, interpel·là a Aragonès, doncs "va dient que necessita recursos de l'estat per fer polítiques a Catalunya, i nosaltres li recordem que això que demana ell a Pedro Sánchez, és el que Sánchez demana a Europa; amb la diferència de que ell està treballant des de la lleialtat i el bé comú".

Finalment, el diputat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, va començar la seva intervenció assegurant que "tot aniria molt pitjor si no tinguéssim Europa, i això és bo destacar-ho, però per altra banda les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia seran una prova de foc per l'estabilitat d'Europa".  López va posar en èmfasi les diferències existents dins la UE tot dient que "creiem que l'economia verda és motor de creixement, però també motiu de divergències entre estats. És un tema central. Hi ha d'haver convergència en temes socioeconòmics a tot Europa.", i que des del PSC i partits socialistes "lluitem contra l'egoisme i el de dogmatisme egoista d'alguns països, més propi d'una religió que de la política. La sentència del Tribunal constitucional alemany n'és un exemple". A més, digué que ara "tenim l'oportunitat més important des de 1985 de redibuixar la frontera entre mercat i estat a favor de l'estat. Però vigilem perquè més estat no vol dir automàticament més internacionalisme". Si més no, des del Parlament i les institucions Europees, "una llarga llista de socialistes catalans han contribuït a la construcció europea, amb persones en llocs clau, i estem molt orgullosos de la petjada que hem deixat i que continuarem deixant".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS