23/07/2007
Vers el Partito Democratico
A Itàlia ja fa temps que existeix un debat entorn la renovació dels partits, motivat en part per la gran fragmentació de la vida política italiana (la coalició de govern de Prodi està formada per 13 partits, mentre que al bloc de l’oposició liderat per Berlusconi hi ha 8 partits).
A l’espai de centre-esquerra, el principal impulsor i inspirador del projecte de creació d’un nou partit polític que superi definitivament les barreres ideològiques que al llarg del segle passat han dividit les forces reformadores i democràtiques de l’esquerra i ajudi a Itàlia a encarar el seu futur amb confiança, és Romano Prodi.
En aquest sentit, és interessant llegir el “Manifesto per il Partito Democratico” que Prodi va encarregar a tretze persones del món cultural i polític (Rita Borsellino, Liliana Cavani, Donata Gottardi, Roberto Gualtieri, Sergio Mattarella, Ermete Realacci, Virginio Rognoni, Michele Salvati, Pietro Scoppola, Giorgio Tonini, Salvatore Vassallo, Luciano Violante, així com el socialista Giorgio Ruffolo, que va renunciar per discrepàncies amb l’orientació que prenia el grup de treball) i que es va fer públic el desembre de 2006, uns mesos després d’haver guanyat les eleccions generals dels dies 9 i 10 d’abril com a candidat, elegit a través d’unes primàries, de L’Unione, coalició formada per la federació de L’Ulivo i altres partits de l’esquerra.
Aquest document fa una crida a la formació d’un nou Partito Democratico i n’esbossa els principis i valors comuns, basats en el cristianisme, la Il•lustració i la complexa relació entre un i l’altre, així com en el pensament polític liberal, ja sigui socialista o demòcrata-cristià, al qual s’hi han afegit les reivindicacions més recents de l’ecologisme, dels drets civils i de les dones. També es proposa un nou partit plural i respectuós amb les diferents components i posicions que en formen part, organitzat sobre una base federal que permeti una àmplia autonomia regional i territorial, obert a la participació dels ciutadans i que esculli el seu candidat pel mètode de les primàries.
La crida de Prodi deriva també de la fructífera experiència iniciada fa més de deu anys amb la institució de L’Ulivo (fundada el 1996 pel mateix Prodi i de la que en formen part els DS, la Margherita i els minoritaris Republicans Europeus). Certament, les dues principals formacions polítiques de la coalició han decidit avançar en aquest nou projecte celebrant ambdós Congressos de manera quasi simultània per tal de simbolitzar davant l’opinió pública la seva voluntat de dissoldre’s en el futur Partito Demcoratico.
Així, l’abril de 2007, setze anys després de l’històric Congrés de Rímini en el que el PCI es va despullar del comunisme convertint-se en els Democratici di Sinistra (DS), el primer partit de la coalició governant ha celebrat el seu IV i últim Congrés a Florència que, a l’igual que aquell de 1991 ha conclòs amb una escissió. De fet, a Florència s’han debatut tres ponències que plantejaven un futur pel partit ben diferent. D’una banda la Mozione Fassino - Per il Partito Democratico, aprovada per una majoria del 75,57% dels vots dels delegats, que aposta per la creació d’aquest nou partit, una nova força reformista més gran, d’àmbit europeu. D’una altra banda, la Mozione Mussi - A Sinistra. Per il socialismo europeo i la Mozione Angius-Zani - Per un partito nuovo, democratico e socialista, que han obtingut un suport del 15,09% i el 9,35%, respectivament, i que, finalment, han portat a un sector dels DS a anunciar la seva intenció de no integrar-se a la nova formació política i crear un nou partit. De fet, el passar 5 de maig s’ha constituït a Roma el nou moviment polític Sinistra Democratica per il Socialismo Europeo, encapçalat pel ministre d’Universitats, Fabio Mussi, sobre la base de les idees expressades a les ponències del Congrés de Florència i a partir d’un nou manifest programàtic “Per il socialismo del futuro”.
De fet, el debat de fons entre uns i altres gira entorn l’adscripció europea i internacional del futur PD i la seva identitat definitiva, entre els que pensen que el nou partit hauria d’inserir-se plenament en el PSE i els que advoquen per establir-hi només uns lligams de col•laboració. La qüestió del laïcisme i la preeminència que els sectors catòlics de la Margherita puguin acabar exercint dins el nou PD influint en l’orientació de determinades polítiques i posicions del partit ha esdevingut també font de discrepàncies (un exemple d’això ha estat la recent polèmica sobre el projecte de llei que regula les parelles de fet, també homosexuals).
En qualsevol cas, el projecte del Partito Democratico segueix endavant amb un calendari fixat: el 14 d’octubre vinent s’elegiran els membres de l’Assemblea Constituent Nacional i el Secretari General del futur PD. L’Assemblea Nacional, convocada per Prodi que assumeix la presidència de la nova formació, es reunirà per primer cop el 27 d’octubre de 2007 per aprovar el Manifest i els Estatuts del PD. Està previst fer néixer oficialment el nou partit el 2008, amb la celebració d’un congrés fundacional, amb l’objectiu que es pugui presentar a les eleccions europees de 2009.
Walter Veltroni, actual alcalde de Roma, ha llançat la seva candidatura a dirigir el futur Partito Democratico. En el seu discurs de 27 de juny de 2007, “Un´Italia unita, moderna e giusta”, a la seu històrica de la Fiat, el Lingotto de la ciutat de Torí, Veltroni ha fixat les línies programàtiques d’un autèntic programa de Govern, assenyalant que la primera tasca del PD serà donar un suport total, coherent i decidit a l’Executiu de Prodi. Igualment, ha dit que amb el PD neix una força reformista que haurà de dirigir-se a un camp més ampli i plural i que haurà ser capaç de respondre a les peticions del país amb la construcció d’una societat moderna. L’alcalde de Roma ha il•lustrat així la seva visió política del PD i ha explicat que la gran frontera és la lluita contra la precarietat, sobretot la dels joves.
La candidatura de Veltroni a les primàries del PD ha generat un cert consens entre la classe dirigent italiana ja que D’Alema, Fassino i Rutelli han fet un pas enrere i no es presentaran. Però en els últims dies han aparegut altres opcions com la de Furio Colombo, ex director de L’Unità i senador dels DS, Rosy Bindi, procedent de la Margherita i actual ministra de la Família al Govern de Prodi, Enrico Letta, secretari de la presidència del Consell de Ministres i també de la Margherita, i altres candidats com Jacopo Gavazzoli Schettini, Mario Adinolfi i Lucio Cangini.
Malgrat haver superat, al menys de moment, la delicada qüestió del lideratge del futur partit, no està clar que el procés de constitució del PD superi altres discrepàncies internes que podrien, fins i tot, fer caure el Govern de Prodi, que disposa d’una fràgil majoria. També s’ha de tenir en compte la resposta ciutadana a aquesta operació que, fins ara, no ha estat precisament entusiasta.
Referències: ”La qüestió del Partito Democratico”, de Raimon Obiols
09/12
96è aniversari de la mort de Pablo Iglesias Posse
24/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Mataró
19/11
FEPS - Capitalisme Digital. La missió d'Europa: un camí autònom per a la dècada digital?
13/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Figueres
22/03
Activitat recomanada: Impacte dels criteris econòmics sobre la política educativa
18/03
La iniciativa ciutadana i el dèficit democràtic europeu
12/03
Acte d'homenatge a Eduardo Martín Toval
23/02
Amb l'aprovació del Manifest del Partit dels Socialistes Europeus, es dóna el tret de sortida a les eleccions europees de maig
14/01
Presentació d'"El combat contra la desigualtat com a palanca per al creixement i la creació d'ocupació"
15/12
Presentació del llibre i exposició dels 40 anys del PSC
26/11
Presentació del llibre "El federalisme vist per Isidre Molas"
22/10
Presentació de l'Informe social "Recuperació econòmica, feblesa social"
13/05
Conferència de Josep Borrell: La crisi de la socialdemocràcia europea i del PSOE"
07/05
Seguiment dels resultats de la segona volta de les eleccions presidencials franceses
26/04
L'ascens de la dreta populista a Europa i als Estats Units
10/04
Lamentem la mort de la nostra companya, Carme Chacón
02/02
Acte públic de presentació del Grup Laboratori Sant Cugat
02/02
La Fundació Rafael Campalans lamenta la mort de Josep Verde i Aldea
16/12
Seminari "Les desigualtats i el futur del treball. Quin ha de ser el paper dels partits progressistes?"
24/11
Presentació del postgrau UB-FRC "Socialdemocràcia, polítiques públiques i nous riscos socials"
29/07
Aportació de la Fundació Rafael Campalans al 13è Congrés del PSC
08/07
La crisi dels refugiats: el gran fracàs del projecte europeu?
05/07
Presentació de l'informe sobre l'estat de la Unió Europea "La encrucijada política de Europa"
17/06
Dossier del CIDOB i Politikon: perspectives i escenaris del Brexit
07/06
Cinquena edició del seminari sobre xenofòbia i extremisme ideològic
07/05
Jornada "Qualitat democràtica i reforma dels partits"
22/04
Beijing+20. Objectius i reptes 20 anys després de la IV Conferència Mundial sobre la Dona
19/04
Presentació del document "Sortir de l'atzucac. Reflexions des del socialisme", de Ferran Pedret
04/06
Quarta edició del seminari sobre xenofòbia, populisme i extremisme ideològic
04/06
Una política econòmica alternativa i moderna per a un projecte progressista
16/04
Seminari "El paper del socialisme en l’era del malestar democràtic"
23/03
En record de Joan Cornudella en el 30è aniversari de la seva mort
23/02
Presentació del llibre "Cataluña, federación o independencia", de J.A.González Casanova
26/01
Presentació de l'"Informe social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya"
15/12
Ponència d'Isidre Molas. L'opció federalista: dels orígens al segle XXI
12/12
Els efectes de les polítiques d’austeritat en el mercat de treball, des d’una perspectiva de gènere
27/06
L’experiència de les primàries obertes de Barcelona
10/06
Presentació de l’informe sobre l’estat de la Unió Europea "La ciudadanía europea en tiempo de crisis"
05/06
Presentació del document “Por una reforma federal del Estado autonómico”
06/05
Presentació de "La economía socialdemócrata. Crisis y globalización", de Francisco Blanco
14/06
Sopar de l'Espai Alternativa amb Raimon Obiols
07/06
Antón Costas: “La desigualtat és un dissolvent poderosíssim de la cohesió social, que acaba provocant extremisme ideològic i populisme polític”
30/05
Presentació a Madrid del document "Por una reforma constitucional federal"
22/05
Diego López Garrido: “No és possible pensar en un projecte europeu sense solidaritat i convergència entre els seus estats membres”
22/05
Jornada per una Europa pròspera i progressista a Leipzig, amb motiu del 150è aniversari de l’SPD
16/05
Presentació a Barcelona del document "Per una reforma constitucional federal"
16/05
Per una reforma constitucional federal
11/05
Massimo D’Alema: “En només deu anys hem passat d’una UE solidària i social a una UE totalment immersa en el paradigma de l’austeritat que dicten els neoliberals”
21/04
El PSC participa a la conferència política del Partit Laborista Escocès i constitueix un comitè d’enllaç per fer un seguiment de la campanya del referèndum escocès de 2014
19/04
La lluita dels Socialistes Europeus pels drets dels deutors hipotecaris
15/04
José Luis Sampedro, un economista exemplar
13/04
Progressive Governance: cap a un creixement i una prosperitat compartides
06/03
Tomás Alcoverro: “Han segrestat les organitzacions islamistes la primavera àrab?”
28/02
Presentació del llibre "Fulgor y sombras del socialismo en España. Artículos 1970-2010", de J.A. González Casanova
20/02
Miquel Iceta, nou president de la Fundació Campalans
14/02
Antoni Comín: “Aquest llibre és una clara mostra del valor de la lluita contra la desmemòria”
28/10
Isidre Molas: “Francisco Ramos volia contribuir a canviar la història, no pas passar a la història”
24/10
José V. Sevilla: “No es pot salvar la democràcia sense salvar la socialdemocràcia”
06/10
Vicenç Navarro: 'Per cada retallada que es fa, es pot trobar una alternativa'
04/10
Diploma de postgrau "Mediterrània i relacions amb Europa"
30/09
Antoni Castells: 'Europa ha de trobar l'equilibri adequat entre la necessària austeritat fiscal i la generació de creixement econòmic'
23/09
Programa de formació i visites a responsables municipals libanesos
19/09
VII Trobada de la Murtra
02/09
La crisi del deute marca els temps de les reformes a Espanya
23/05
Una delegació de representants de partits progressistes de Tunísia segueixen de prop la campanya electoral socialista de Barcelona
02/05
À l´écoute de la Méditerranée progressiste
27/04
La Fundació Rafael Campalans, a la trobada de fundacions i partits progressistes de la Mediterrània que se celebra aquesta setmana a Tunísia
15/04
Maternitat i paternitat: polítiques de conciliació
21/03
FRC 25. Eleccions al Parlament 2010: anàlisi dels resultats
11/03
De les polítiques d’immigració a la gestió de la diversitat: un discurs coherent des de l’esquerra
10/03
Isidre Molas: 'Pallach va ser un socialista moderat, però no moderadament socialista'
10/03
L'Arxiu Històric estrena pàgina web
22/11
“La sentencia del Estatut y el futuro del federalismo en España”, tercer número de la revista En Construcción
15/11
“Eleccions al Parlament. Una Catalunya més forta, una societat més justa”, nou número de la Revista frc
15/11
El Marroc: un dels principals pilars de la Unió per la Mediterrània?
05/11
Isidre Molas: “Aquest llibre és també un homenatge pels que mai tindran un llibre on hi aparegui el seu nom”
04/11
Miquel Iceta: “Les reformes necessàries tenen costos, però aquests poden ser repartits d'una forma equitativa"
02/11
Reunió del projecte "Diàleg Estratègic Mediterrani"
25/10
Governs catalanistes i d'esquerres. Punt i a part.
18/10
VIII Conferència Nacional – Convenció del programa electoral del PSC
17/06
Rocío Martínez-Sampere: “Totes les polítiques han de poder ser replantejades”
10/06
Antoni Castells: “Catalunya té totes les condicions necessàries per liderar la sortida d’Espanya de la crisi”
04/06
Isidre Molas: “Espanya és un estat compost de nacions que volen viure juntes, amb independència de com entenen uns i altres el concepte de nació”
04/06
What’s next? Next left
04/06
José Montilla: “L’esquerra no pot permetre’s el luxe de quedar-se en la indefinició: ha de visualitzar l’horitzó i traçar el camí per arribar-hi”
03/06
Manuel Valls: “El socialisme ha d’ajudar els individus a trobar el seu camí dins la societat”
26/05
Raimon Obiols: “Els europeistes tindrem futur si sabem mirar enrere i ser capaços de valorar els avenços que hem aconseguit”
30/04
Leonor Serrano, una feminista innovadora
06/04
Lionel raconte Jospin
29/03
L’espai euromediterrani en la definició d’un nou model econòmic i energètic
19/03
Tal com ho vaig viure (1927-1958), de Joan Reventós
17/03
Enric Juliana: “L’Estat de les autonomies inicia una nova i incerta etapa, i és aquí on el federalisme hi pot jugar un paper important”