El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

17/06/2019

Presentació del VIII Informe de l'estat de la Unió Europea

Ahir dilluns, 17 de juny, la Fundació Rafael Campalans va organitzar l'acte de presentació del VIII Informe sobre l'estat de la Unió Europea 2019, junt amb la Friedrich-Ebert-Stiftung, la Fundació Alternativas i el CIDOB.

Aquesta jornada va ser enfocada com un espai per posar en debat els resultats de les passades eleccions europees, i les conseqüències que pot haver-hi de cara al futur. En un context on la dreta radical i populista està en auge, els socialdemòcrates i populars han perdut la majoria que han tingut durant 40 anys, i el Brexit amenaçant des de Gran Bretanya, es fa necessari analitzar com encarar aquests pròxims anys decisius per a la UE.   

Així doncs, el tret de sortida de l'acte el va fer el director del CIDOB, Pol Morillas, el qual va donar, com cada any, la benvinguda a tots els ponents i assistents a l'acte. Va plantejar els objectius i finalitat d'aquest acte, per acabar presentant als ponents per ordre d'intervenció. A continuació, li donà la paraula a la directora de la Fundació, l'Esther Niubó.   

Per la directora, "aquest informe s'ha convertit en material de referència pel debat , i més en un any tant transcendental per a Europa com en el que estem.", però que, si més no, "els resultats han sigut força diferents del que s'esperava, ja que l'extrema dreta no ha aconseguit la majoria de bloqueig, i els socialdemòcrates i el PP tampoc han aconseguit sumar la majoria absoluta, pel que ens trobem en un context nou".  

Per la seva banda, el president de la Fundació Alternativas,  Pere Portabella, començà la seva intervenció dient que "és un error mirar el problema de la Unió Europea de forma global". Introduí la problemàtica de les creixents tensions entre la Xina i els Estats Units d'Amèrica, del possible No-Deal Brexit, i de la necessitat de "preservar el funcionament dels mecanismes que garanteixen un Estat del Benestar com el que tenim".  

A continuació parlà el director del VIII Informe que es presentava en aquesta sessió, Diego López Garrido. Segons Garrido, "el paper d'Europa en el present, el passat i el futur és decisiu per a millorar la vida de la gent.", i rebutjà els discursos alarmistes de les darreres eleccions tot dient que "no crec que Europa es trobi en una crisi existencial ara mateix, trobo exagerat afirmar tal cosa. Potser ha anat a més, o a menys, però és un projecte amb una forta solidesa". A més, davant els discursos de reclusió identitària i anti-immigració, digué que "la UE ha tingut sempre un fort paper inclusiu i d'integració". Amb tot, va fer un repàs en detall i profunditat sobre les temàtiques tractades en cadascun dels capítols de l'Informe.  

A continuació va parlar el membre del Consell d'Afers Europeus de la Fundació Alternativas, José Enrique de Ayala, el qual digué que "les eleccions europees sempre marquen l'inici d'un nou cicle, i en aquest cas han sigut especials, ja que hem topat amb un fracàs de la solidaritat interna dins de la Unió Europea. Han ressorgit egoismes nacionals on cada país mira per sí mateix, i a més, son egoismes anti-immigració, nacionalistes i d'extrema dreta". A més, delimità els reptes als que s'enfronta la UE: "la cohesió interna entre els estats membres, la cohesió social que s'ha vist trencada, el repte tecnològic, d'igualtat de gènere, climàtic i el repte global. Tot això ha de cohesionar-nos per tal de crear instruments i mecanismes d'acció conjunta". Per acabar, digué que "la Unió Europea necessita una reforma federal dels seus territoris".   Carme Colomina, investigadora del CIDOB, digué que "aquestes eleccions han dibuixat una nova fragmentació, una fragmentació que no és europea sinó que és present en cada estat membre i que, per tant, es veu traduït al Parlament Europeu". 
 
Carme Colomina, investigadora del CIDOB, digué que "aquestes eleccions han dibuixat una nova fragmentació, una fragmentació que no és europea sinó que és present en cada estat membre i que, per tant, es veu traduït al Parlament Europeu". Si més no, "aquesta fragmentació ha generat un augment de la politització de la societat, el qual sempre és positiu". No obstant, digué que "no es pot infravalorar els resultats de l'extrema dreta. Tot i que sigui més heterogènia i fragmentada, no es pot obviar la seva força i el seu auge.", ja que segons Colomina, "la ultradreta està fent servir mecanismes democràtics per a tombar, justament, aquesta mateixa democràcia des de dins".  

Finalment, Héctor Sánchez, investigador del CIDOB, va tancar la taula redona tot fent un anàlisi dels resultats de les eleccions europees a diversos països clau com ara a Alemanya, Grècia, França o Itàlia. A més, va afegir alguns matisos a les intervencions dels altres ponents, i digué que "plantejar les eleccions europees com una dicotomia entre pro-europa i anti-europa et deixa sense marge de maniobra. Al meu parer, els vots de qualsevol elecció haurien de ser lo suficientment transcendentals per tal d'anar a votar". Per acabar es va obrir un torn de debat entre els ponents i assistents a la jornada per tal de compartir punts de vista i opinions al respecte. 

 

PDF

Programa de l'acte

 

PDF

VIII Informe de l'estat de la UE

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS