El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

25/07/2011

FRC 26. Nous partits per a una nova política

Des de fa uns anys, i coincidint darrerament amb la crisi econòmica, estem vivint una etapa de creixent descrèdit de la política. La política i els polítics no estan de moda, viuen hores baixes, i no només a casa nostra, sinó arreu. El resultat és una deslegitimació de la política, amb una cada cop més creixent manca de confiança en els seus dirigents, fet que comporta una accentuada manca de credibilitat. Sens dubte, la generalització del fenomen obliga a preguntar-nos sobre les causes d'aquest descrèdit, d'entre les quals l'acusació llançada als partits polítics de posar els seus interessos partidistes per davant dels de la ciutadania i de tenir com a únic objectiu mantenir-se al poder. També s'assenyalen factors de caràcter tècnic, com la llunyania dels polítics de les demandes dels ciutadans, les candidatures tancades, en les quals pesa en excés el poder dels partits, i l'elecció interna dels líders.

Per analitzar els partits del segle XXI, la seva relació amb els ciutadans, el binomi partits-govern i la importància del lideratge en les formacions, des de frc REVISTA DE DEBAT POLÍTIC us recomanem la lectura de quatre articles que aborden el tema des de diferents perspectives.

La diputada i portaveu adjunta socialista al Parlament de Catalunya, Laia Bonet, reclama la recuperació de la política, reinventant-la, construint una nova política que sigui capaç de tornar a il·lusionar la ciutadania. Per la seva banda, el professor de Ciència Política de la UPF Javier Astudillo respon a dues afirmacions que sovintegen en l'opinió pública: els partits no es governen de manera democràtica; i no hi ha diferències en com ho fan els partits d'esquerra i els de dretes. Què hi ha de cert? Joan Rodríguez, de la Universitat de València, desgrana arguments a favor i en contra de les primàries als partits, evidenciant en tot moment la importància de les formes d'elecció dels líders de partit. Seguint aquesta mateixa línia, Oscar Barberà i Astrid Barrio tracen els escenaris que sorgeixen dels diferents mecanismes de selecció del líder dels partits, amb l'evolució d'aquest mecanismes als països anglosaxons, a les democràcies consolidades d'Europa i a les noves democràcies europees. 

A més, FRC 26 ofereix una interessant entrevista a qui va ser president de Xile entre el 2000 i 2006, Ricardo Lagos, així com articles en profunditat sobre, entre d'altres, els resultats a Catalunya i Espanya de les municipals del passat 22 de maig, el futur de les caixes d'estalvi, o el que l'autor anomena "cas paradoxal del PP valencià", avui de plena actualitat.

Us recomanem, sens dubte, la lectura de l'editorial d'aquest número.

Cliqueu aquí per accedir a tots els articles de la revista.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS