El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/02/2012

Antoni Comín: “Aquest llibre és una clara mostra del valor de la lluita contra la desmemòria”

La Fundació Rafael Campalans va presentar ahir el llibre La meva gent d'esquerres, de José Antonio González Casanova, una selecció d'articles publicats en diferents mitjans entre 1970 i 2010. 

El primer en intervenir va ser Antoni Comín, professor d'ESADE, que va remarcar que "aquest llibre és una clara mostra del valor de la lluita contra la desmemòria", una selecció de "referents per no perdre la fe de que una societat millor és possible". Per a Comín, "el socialisme és aquesta fe, amb exemples concrets de personatges que ens permeten mantenir les nostres conviccions" perquè, va insistir, "sense precursors no hi ha socialisme, i aquest llibre permet mantenir el compromís de la gent d'esquerres amb el socialisme". D'altra banda, Comín va assegurar que "González Casanova idealitza els personatges dels que parla, traient la part més heroica de cadascun d'ells", i tot i que és un llibre de retrats dels altres, "acaba sent un autorretrat de l'autor", perquè "quan parlem dels altres, estem parlant de nosaltres mateixos".  

El president de la Fundació, Isidre Molas, va recordar l'amistat prolongada que l'uneix amb l'autor del llibre, que és "un recull d'articles, però no només", donat que "resisteix l'impacte del moment, i defineix trets característics de l'autor". Per a Molas, La meva gent d'esquerres és un "retaule de personatges pensat amb equilibri", una mostra clara que "la política és vocació, és compromís, i no pas una professió". I és que per al president de la Fundació, "el que queda de la política són els valors d'aquells que la practiquen"; uns valors que encarnen cadascun dels homenots del llibre, com "Ramon Fernández Jurado, el nom del qual volen treure de la biblioteca central de Castelldefels", va lamentar Molas, que va afegir que "lluitar contra això és lluitar contra el desordre".  

L'autor del llibre, el catedràtic de Dret Constitucional José Antonio González Casanova, va confessar sentir-se  un "privilegiat per haver nascut, i per haver tingut els amics que apareixen al llibre i molts més". Per a González Casanova, el títol del llibre acaba sent un pleonasme, perquè "la meva gent" és ja de per si un concepte només aplicable a l'esquerra. A més, va assenyalar, és un terme "genèric, però que alhora mostra una proximitat amical, una intimitat compartida d'idees" i "una mostra dels qui he volgut retre homenatge com a ciutadà compromès".

El catedràtic de Dret Constitucional va cloure l'acte recordant Antoni Tàpies, amb paraules que es reprodueixen al capítol dedicat a l'artista: "hoy, cuando se habla de la crisis de la izquierda (1984), me parece un punto de referencia indiscutible definit, con sencillez i sin retóricas, a esta última como la actitud de servicio incondicional a la causa de todos y cada uno de los derechos humanos fundacmentales de cualquier persona, que es tanto como decir al servicio de la paz entre los individuos y entre las naciones. Estar en contra del rearme, de la tortura, de la pena de muerte, es ser de izquierda. Ayudar, apoyar, clamar por los marginados sociales de cualquier tipo y en cada caso que se conozca es ser de izquierda. Poner la propia obra, el propio arte, el nombre y el renombre que se tenga, al servicio del último ciudadano desconocido es estar a la izquierda de la izquierda, es hacerse acreedor a todo premio de la paz, es ser -uno más- Antoni Tàpies".


(Fotografies d'Andreu Adrover)


Menció de l'acte a e-noticies.com 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS