El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

27/01/2023

SEMINARI: El naixement de l'Europa geopolítica en un món convuls

El passat divendres, 27 de gener, la Fundació Rafael Campalans i la secretaria de Política Europea i Internacional del PSC van organitzar conjuntament la Jornada "El naixement de l'Europa geopolítica en un món convuls", en la que es debatia sobre quin ha de ser el paper de la Unió Europea en el context mundial que es troba en plena actualitat.

Podeu recuperar la Jornada al Canal YouTube del PSC:
https://www.youtube.com/live/dBLFt_j7NdQ?feature=share  

José Montilla, president de la Fundació Rafael Campalans, va donar la benvinguda a la Jornada "Avui parlarem d'Europa... D'aquest ambiciós projecte col·lectiu que ha demostrat una extraordinària capacitat d'adaptació a noves situacions i de superació dels reptes que ha tingut al davant." I destacava que "és l'espai més sòlid de llibertat, de democràcia, de desenvolupament de drets individuals i col·lectius, de compromís amb la cura del medi ambient, de solidaritat i, també, de talent... de tot el planeta.." A més, al finalitzar la seva intervenció advertia "Europa té molt a perdre, no pot limitar-se a ser un mer espectador amb un paper neutral (...) Som sempre partidaris de la pau i de l'acció política i diplomàtica."  

Podeu llegir la seva intervenció completa aquí: https://presidentjosemontilla.cat/wp-content/uploads/2023/01/El-naixement-de-l-Europa-geopolitica-en-un-mon-convuls.pdf  

A continuació, va tenir lloc una conversa entre Javier Solana, president d' EsadeGeo-Centre d'Economia Global i Geopolítica d' Esade i Alt Representant de la UE per a la PESC (1999-2009) i Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya. Tots dos coincidien clarament en que la pandèmia havia estat el desencadenant d'un procés de més integració europea. "Se ha reforzado el espacio común europeo y este es el único camino" matisava Illa.  

Javier Solana, prenia partit sobre "hablar de autonomía estratégica es importante, debemos ser un actor fundamental en el mundo. (...) Tenemos que ceder autonomía estratégica, no solo en temas de seguridad, si no también tecnológicamente." I a més, al·legava a favor de la unitat i del sentiment d'apropament, "hay que seguir avanzando en la dirección que estamos. La palabra unidad debe ser la primera que usemos. En este momento, si no vamos unidos, la Unión Europea puede perder mucho".    

En aquest sentit el primer secretari del PSC ens deixava una reflexió, "la actitud con la que se enfrentan la realidad política y economía es importante. Tenemos que ser optimistas con la situación actual española." I posava en valor el treball del nostre país en l'àmbit europeu "es constatable el desempeño y la implicación del presidente Sánchez en los ámbitos europeos. Su papel en los Fondos Europeos fue muy relevante". "El presidente Sánchez ha hecho una labor extraordinaria poniendo a España a una gran altura en la Unión Europea. Ahora él es uno de los grandes líderes de Europa". Coincidía Solana, "el presidente Sánchez ha hecho una labor extraordinaria en poner a España en el contexto de la Unión Europea a una gran altura."  

El director de la Fundació Rafael Campalans, Pau Solanilla, va moderar la primera taula "La invasió d'Ucraïna i la reconstrucció de l'ordre internacional". "Estem veient nous lideratges autoritaris que s'han fet referents en l'espectre polític, però en sentit negatiu, ja que són de caire molt autoritari." i començava preguntant els ponents si amb la força d'aquests nous lideratges hi ha possibilitat d'acabar la guerra i de reconstruir un ordre internacional raonable.  

Encara que això ens pot sorprendre als europeus, "torna la política tradicional, torna la política amb l'ús de la força." senyalava el periodista Lluís Bassets. I acabà dient que "si no hi ha reconstrucció de l'ordre internacional, no hi haurà pau." Pau Marí-Klose, diputat al Congrés i president de la Comissió d'Afers Exteriors, ens donava el punt de vista des de Madrid sobre el concepte "fi de la innocència", i proposa tenir en compte elements nous com "processos de campanyes de desinformació i desestabilització, finançaments a partits d'extrema dreta, ciberatacs, etc." i ho relaciona amb el lideratge, molt particular, de Putin.  

Per la seva part, la secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín, creu que "estem davant de un nou ordre que esta per escriure. (...) No som capaços ara mateix de on ens portarà després d'aquest conflicte." Sobre els dies que estem vivint manifestava que "abandonem la lògica més economista, i passem a una lògica on la geopolítica, la rivalitat entre les gran potencies pot ser més la força motriu."  

La segona taula portava per nom "Unitat europea, autonomia estratègica i relacions transatlàntiques" i l'encarregat de moderar-la va ser l'Enric López, vicepresident de la YES (Young European Socialists), qui iniciava aquesta amb la següent reflexió: "fruto de los cambios geopolíticos de los últimos años vemos como a este modelo le apretaban más las costures. Ya no basta solo con la OTAN para asegurar nuestra Seguridad, y la Unión Europea es consciente de ello." La directora de la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques, del Ministeri d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Anna Terrón, creu que "veremos grandes cambios en la política industrial con el giro de Estados Unidos, ya que nos estamos dando cuenta que esa cierta ingenuidad a la que todos nos adherimos de que las relaciones económicas iban a llevar a un mundo más pacífico en las instituciones, tenían una parte de riesgo que hemos visto con la Guerra de Ucrania."  

A la taula també es va poder comptar amb la presència de Cristina Manzano, periodista i directora d'esglobal.org, afegia "se ha ampliado la necesidad de ser más independientes en múltiples aspectos, sin renunciar a ese multilateralismo del que hacemos gala y se constituye como algo fundamental." I, el diputat i membre de la Subcomissió de Seguretat i Defensa del  Parlament Europeu, Javi López, ens deixava uns interessants apunts sobre l'autonomia estratègica:

"La autonomía estratégica:
1. Es la voluntad de tener posiciones propias por parte de la Unión.
2. Capacidades propias para defender esas posiciones en el mundo.
3. Tener un marco de decisión que sea funcional.
4. Ser capaz de digerir y asumir los costes de los objetivos que quieres perseguir."  

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'event: https://flic.kr/s/aHBqjApNrX

 

PDF

Programa CATALÀ

 

PDF

Programa CASTELLÀ

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS