04/04/2006
Catalanisme, federalisme i justícia social,
de Miquel Iceta
Miquel Iceta, viceprimer secretari i portaveu del PSC, desgrana en aquest article de la nostra Revista FRC 11, de la tardor de 2005, tres conceptes nuclears del socialisme democràtic català –catalanisme, federalisme i justícia social- i les seves interrelacions a partir de sis afirmacions sentides com a conviccions íntimes:
-la fidelitat a la història i als valors que donen sentit al projecte socialista. Coherència i compromís socialista en allò que es defèn-els valors s’han de poder traduir en polítiques concretes. Amb les bones intencions només no s’arriba enlloc-tota transformació ha de partir d’una anàlisi acurada de la realitat-la democràcia és el requisit indispensable per impulsar la transformació de la realitat a través de la política-la democràcia no pot quedar reduïda a la participació electoral-sense partits polítics no pot organitzar-se la democràcia.
A partir d’aquestes afirmacions i d’una forta base teòrica, Iceta elabora una anàlisi de què és catalanisme, què és autogovern, com es connecten tots dos conceptes amb el federalisme i com tot, en conjunt, pot ser garantia d’integració i de justícia social.
Per a Iceta, catalanisme és autogovern perquè “permet la defensa dels interessos de tots els catalans, més enllà de la seva procedència (...) i ofereix la possibilitat de desenvolupar un projecte comú de país en el qual la identitat col•lectiva es va construint dia a dia com a resultat de la dinàmica social i de l’ambició de país”. En aquest procés, el federalisme és clau “perquè és l’instrument que permetrà una nova manera de relació dels poders per fer-los més democràtics i més propers als ciutadans i ciutadanes”.
En resum, en aquest article el viceprimer secretari del PSC explica la compatibilitat de la reivindicació de més autogovern per a Catalunya amb la voluntat de compartir un mateix Estat amb tots els pobles d’Espanya; “precisament un dels objectius de les reformes que proposem és que els catalans sentin cada cop més com a propi un Estat que reconegui sense embuts el seu caràcter federal i plurinacional”.
Cliqueu aquí per accedir a l’article
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412