23/11/2020
Homenatge a Ernest Lluch
Dilluns 23 de novembre la Fundació Rafael Campalans va organitzar, en col·laboració amb la Fundació Ernest Lluch, un acte d'homenatge a Ernest Lluch per la commemoració dels 20 anys del seu assassinat.
Podeu veure l'acte complet fent click AQUÍ.
El president de la fundació Campalans, José Montilla, donà la benvinguda i presentà als ponents de l'acte per, a continuació, parlar sobre l'Ernest. Segons Montilla, "quan l'Ernest clamava pel diàleg i la convivència el que feia era legitimar la democràcia i deslegitimar la barbàrie". Amb tot, "Ernest va morir. Molts d'altres també.", però "la democràcia va guanyar el combat i ETA va ser derrotada. El govern democràtic d'Espanya va ser capaç d'acabar amb el terrorisme i obrir el camí llarg i lent per la pau i la reconciliació".
Joan Majó, president de la Fundació Ernest Lluch, començà recordant a l'Ernest des de la proximitat i escalf, lamentant-se que hagués d'estar fent aquest acte commemoratiu. Si més no, digué que "tenim la voluntat que el seu llegat es pugui aplicar en el futur. Aquesta commemoració està servint perquè la figura i el record de l'Ernest siguin de totes i tots, del conjunt del país".
Laia Bonet, tercera tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, recordà com "a la massiva manifestació de Passeig de Gràcia de condemna per l'assassinat de Lluch, es van sentir les paraules de Gemma Nierga: 'Ustedes que pueden, dialoguen por favor'. Es va convertir en un símbol, una manifestació a favor del diàleg". Per Bonet, " l'Ernest representa com molts pocs al nostre país els valors de la llibertat, de la igualtat, de la fraternitat. Representa els valors del socialisme democràtic".
La secretària d'Estat d'Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib, Cristina Gallach, commemorà la figura d'Ernest posant especial èmfasi a la necessitat que hi ha avui dia de dialogar per tal d'afrontar els reptes que el futur ens depara i la defensa aferrissada que Ernest feia de la via del diàleg. En referència a això, Gallach acabà tot dient que "mai tanta gent a Barcelona havia compartit un silenci tant profund. Que sigui el silenci de tots els congregats el que ens porti a escoltar i a dialogar com l'Ernest ens va ensenyar".
Sandra León, politòloga, va fer una explicació en detall sobre els moments que vivim i com la polarització i fragmentació social i política està en auge. Així doncs, digué que "la polarització efectiva com la ideològica a Espanya d'aquests últims anys, en termes comparats, destaca per damunt de casos com el d'Estats Units. Espanya és un dels països amb més polarització ideològica. Aquesta polarització té efectes molt negatius per a les democràcies.", i que "en un clima com el que tenim avui dia, amb alta polarització i fragmentació, amb tants reptes per afrontar, es fa més necessari que mai un discurs com el de l'Ernest, un discurs d'equilibri que compensi aquestes forces".
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va voler remarcar la importància que va tenir Ernest Lluch a l'hora d'aconseguir el sistema sanitari públic i de qualitat que tenim avui dia: "Lluch va tenir la clarividència de posar en marxa un sistema nacional de salut que ha arribat fins als nostres dies. També va ser l'home que té posició, que sap plantar clara i que és lleial a la militància socialista, portant aire fresc del debat acadèmic.", com també que "20 anys després, en plena pandèmia, es posa de relleu el valor del llegat d'Ernest Lluch en diferents camps, en particular en matèria sanitària. Posa en valor la clarividència de l'Ernest i el seu equip per desplegar un sistema de salut pública, el coratge de fer-ho i l'habilitat de sortejar les resistències que van trobar". A més, Illa calificà a l'Ernest com "un polític vocacional. Allà on anava ho exhibia, i sempre amb la millor eina política, la del diàleg". Per acabar, doncs, digué que "el seu llegat és tant vigent que es relaciona amb dos dels principals problemes que tenim avui al nostre país, el sanitari i el territorial".
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, començà la seva commemoració dient que "han passat 20 anys i encara està vigent el que l'Ernest ens deia. Encara l'enyorem, i molt. I precisament perquè alguna de les coses de les que va defensar son permanents, gairebé eternes; el diàleg, el coneixement, l'actuar, el voler saber, l'atrevir-se a anar contracorrent". Iceta afegí que ""els valors de l'Ernest són permanents.", i també parlà del catalanisme d'Ernest, qualificant-lo de "catalanisme obert i inclusiu, cosa que ens fa falta, hauríem de recuperar aquesta dimensió. Recuperar la idea de compromís per la unitat civil entre els catalans, evitar qualsevol divisió, i per tant, la idea de que el catalanisme és allò que ha de lligar una societat molt diferent". En quant als valors socialistes, Iceta digué que era un dels exemples més clars, doncs "l'Ernest ens ha llegat la idea de que el socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possible a les persones que viuen en societat". Si més no, "l'Ernest ens portava la contraria moltes vegades, però sempre és d'agrair quan persones amb una personalitat tant forta, amb un compromís polític i un pensament tant determinats son capaços d'incorporar-se a un projecte col·lectiu". Amb tot, Iceta acabà dient que "avui el trobem a faltar. Ens el van arrabassar perquè era un home perillós. Perillós perquè volia convèncer. Perquè defensava la paraula. Perquè defensava el diàleg. Fins i tot amb aquells que l'amenaçaven".
Targetó de l'acte |
09/12
96è aniversari de la mort de Pablo Iglesias Posse
24/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Mataró
19/11
FEPS - Capitalisme Digital. La missió d'Europa: un camí autònom per a la dècada digital?
13/11
Presentació del llibre "Moments del socialisme català", de Josep Mª Sala, a Figueres
22/03
Activitat recomanada: Impacte dels criteris econòmics sobre la política educativa
18/03
La iniciativa ciutadana i el dèficit democràtic europeu
12/03
Acte d'homenatge a Eduardo Martín Toval
23/02
Amb l'aprovació del Manifest del Partit dels Socialistes Europeus, es dóna el tret de sortida a les eleccions europees de maig
14/01
Presentació d'"El combat contra la desigualtat com a palanca per al creixement i la creació d'ocupació"
15/12
Presentació del llibre i exposició dels 40 anys del PSC
26/11
Presentació del llibre "El federalisme vist per Isidre Molas"
22/10
Presentació de l'Informe social "Recuperació econòmica, feblesa social"
13/05
Conferència de Josep Borrell: La crisi de la socialdemocràcia europea i del PSOE"
07/05
Seguiment dels resultats de la segona volta de les eleccions presidencials franceses
26/04
L'ascens de la dreta populista a Europa i als Estats Units
10/04
Lamentem la mort de la nostra companya, Carme Chacón
02/02
Acte públic de presentació del Grup Laboratori Sant Cugat
02/02
La Fundació Rafael Campalans lamenta la mort de Josep Verde i Aldea
16/12
Seminari "Les desigualtats i el futur del treball. Quin ha de ser el paper dels partits progressistes?"
24/11
Presentació del postgrau UB-FRC "Socialdemocràcia, polítiques públiques i nous riscos socials"
29/07
Aportació de la Fundació Rafael Campalans al 13è Congrés del PSC
08/07
La crisi dels refugiats: el gran fracàs del projecte europeu?
05/07
Presentació de l'informe sobre l'estat de la Unió Europea "La encrucijada política de Europa"
17/06
Dossier del CIDOB i Politikon: perspectives i escenaris del Brexit
07/06
Cinquena edició del seminari sobre xenofòbia i extremisme ideològic
07/05
Jornada "Qualitat democràtica i reforma dels partits"
22/04
Beijing+20. Objectius i reptes 20 anys després de la IV Conferència Mundial sobre la Dona
19/04
Presentació del document "Sortir de l'atzucac. Reflexions des del socialisme", de Ferran Pedret
04/06
Quarta edició del seminari sobre xenofòbia, populisme i extremisme ideològic
04/06
Una política econòmica alternativa i moderna per a un projecte progressista
16/04
Seminari "El paper del socialisme en l’era del malestar democràtic"
23/03
En record de Joan Cornudella en el 30è aniversari de la seva mort
23/02
Presentació del llibre "Cataluña, federación o independencia", de J.A.González Casanova
26/01
Presentació de l'"Informe social 2014. Desigualtats i exclusió social a Catalunya"
15/12
Ponència d'Isidre Molas. L'opció federalista: dels orígens al segle XXI
12/12
Els efectes de les polítiques d’austeritat en el mercat de treball, des d’una perspectiva de gènere
27/06
L’experiència de les primàries obertes de Barcelona
10/06
Presentació de l’informe sobre l’estat de la Unió Europea "La ciudadanía europea en tiempo de crisis"
05/06
Presentació del document “Por una reforma federal del Estado autonómico”
06/05
Presentació de "La economía socialdemócrata. Crisis y globalización", de Francisco Blanco
14/06
Sopar de l'Espai Alternativa amb Raimon Obiols
07/06
Antón Costas: “La desigualtat és un dissolvent poderosíssim de la cohesió social, que acaba provocant extremisme ideològic i populisme polític”
30/05
Presentació a Madrid del document "Por una reforma constitucional federal"
22/05
Diego López Garrido: “No és possible pensar en un projecte europeu sense solidaritat i convergència entre els seus estats membres”
22/05
Jornada per una Europa pròspera i progressista a Leipzig, amb motiu del 150è aniversari de l’SPD
16/05
Presentació a Barcelona del document "Per una reforma constitucional federal"
16/05
Per una reforma constitucional federal
11/05
Massimo D’Alema: “En només deu anys hem passat d’una UE solidària i social a una UE totalment immersa en el paradigma de l’austeritat que dicten els neoliberals”
21/04
El PSC participa a la conferència política del Partit Laborista Escocès i constitueix un comitè d’enllaç per fer un seguiment de la campanya del referèndum escocès de 2014
19/04
La lluita dels Socialistes Europeus pels drets dels deutors hipotecaris
15/04
José Luis Sampedro, un economista exemplar
13/04
Progressive Governance: cap a un creixement i una prosperitat compartides