El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

21/06/2012

Les polítiques territorials en temps de crisi

La publicació del llibre d'Oriol Nel·lo Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña, en què s'exposen les polítiques territorials impulsades i aplicades a Catalunya durant el període 2003-2010, va ser una excel·lent ocasió per obrir el debat sobre el balanç de l'experiència i per definir quines són les polítiques urbanes, ambientals i territorials necessàries en els moments actuals i futurs.

El debat resulta tant més necessari quan els efectes de la crisi estan comportant, en molts aspectes, un empitjorament de les condicions de vida urbana (pel què fa a la degradació de barris, a l'accés a l'habitatge, a la capacitat d'intervenció de les administracions públiques) i s'estan plantejant propostes que representen un retrocés respecte els avenços dels darrers anys (com per exemple, la revisió de la llei de Costes o del Sòl de l'Estat, o la congelació de la Llei de Barris a Catalunya).

L'acte de presentació del llibre va comptar amb Joaquim Nadal, president del Grup Parlamentari Socialista al Parlament de Catalunya; Joan Romero, catedràtic de la Universitat de València Oriol Nel·lo, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i autor del llibre; tots ells presentats i moderats pel director de la Fundació Rafael Campalans, Albert Aixalà

La presentació va girar entorn a tres preguntes: la primera, sobre l'especificitat catalana quant a les polítiques territorials. Oriol Nel·lo va destacar l'accentuada voluntat de lideratge de Catalunya, actitud recollida al llibre. Joan Romero va posar Catalunya com a exemple de política territorial, on abunden les bones pràctiques, juntament amb Navarra i Menorca. El catedrpatic valencià va recordar que "la política territorial és una qüestió de voluntat política", i "el període 2003-2010 demostra que hi ha polítiques amb una òptica socialdemòcrata".

La segona pregunta, balanç de les polítiques dutes a terme en el període 2003-2010, Joaquim Nadal va assegurar que en el període del govern d'esquerres "va haver-hi una clara voluntat tècnica i política per a l'ordenació del territori", i hi va haver projectes exitosos, com la llei de barris. Sobre aquesta llei, Romero va concloure que "estava molt ben articulada i és el paradigma d'una política socialdemòcrata".

A la tercera i última qüestió, les perspectives de futur, Oriol Nel·lo va alertar de la necessitat de rellançar les polítiques territorial i va recordar que "no es pot deixar que el passat l'escriguin els qui volen denigrar la bona feina feta. 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS