El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

01/12/2005

Lídia Santos: “Catalunya sempre ha estat pionera en les reformes institucionals de l’Estat

La Fundació Rafael Campalans ha organitzat conjuntament amb la Fundación Iniciativas 21 unes jornades sobre la reforma de l’Estatut a la Universitat de Santiago, amb la participació de la diputada Lídia Santos, la professora Maite Vilalta, els catedràtics Miguel Angel Aparicio i Manuel Gerpe, i el conseller Josep Maria Vallés. Van prendre part també de les diferents conferències diversos catedràtics gallecs, així com també Xosé Luís Médez, conseller de la Presidència de la Xunta de Galícia o Ramon Máiz, President de la Fundación Iniciativas 21.

Lídia Santos va posar l’accent en el fet que Catalunya sempre ha estat la pionera en les reformes institucionals de l’Estat, de manera que en aquests moments continua exercint el seu rol amb una reforma de l’Estatut que, si bé utilitza fórmules innovadores, és perfectament constitucional. Segons Santos, la conjuntura per a l’aprovació és propícia des de molts punts de vista, sigui per la correlació de forces al Congrés de Diputats, sigui pel compromís reiterat del president del Govern espanyol d’aprovar l’Estatut que rebi un ampli consens.

Per la seva banda, Maite Vilalta va exposar de forma extensa les bases per a un nou model de finançament establertes al nou Estatut, assenyalant que calia dotar de major equitat i transparència el sistema de finançament, per evitar determinades injustícies i arbitrarietats del sistema actual que tracta de forma molt diferent a comunitats amb nivells de renda similars.

Miguel Angel Aparicio va centrar la seva intervenció en reivindicar, en contra del discurs general, que la Constitució del 78 sí que establia un model territorial ben definit que diferenciava les tres comunitats històriques (Catalunya, Galícia i el País Basc) de la resta, i que la situació actual, derivada de la homogeneïtzació entre totes les comunitats, no respon al model constitucional.

Manuel Gerpe, en la seva intervenció sobre la reforma del poder judicial establerta a l’Estatut va voler deixar clar que l’Estatut no descentralitza el poder judicial, sinó que només el territorialitza, desconcentrant únicament alguns dels seus òrgans. És per aquesta raó que l’Estatut no fa referència al “Poder judicial ‘de’ Catalunya”, sinó al “Poder judicial ‘a’ Catalunya”.

Finalment, el conseller Josep Maria Vallès va reivindicar la necessitat de reformar les constitucions per adaptar-les a nous compromisos polítics fent notar que els bons juristes són aquells que utilitzen el dret per a resoldre jurídicament aquests compromisos, i no aquells que l’utilitzen per a impedir l’aplicació d’aquests compromisos. Per acabar, va criticar la intransigència dels centres de poder situats a la capital i dels cossos generals de l’Estat a qualsevol intent de reforma, i la seva incapacitat per adaptar-se a les estructures de poder de l’Estat autonòmic.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS