El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/03/2012

La Fundació Rafael Campalans, a la trobada dels socialistes europeus a París

La Fundació Rafael Campalans ha participat aquest cap de setmana a la conferència política "Renaixement per Europa. Una visió progressista comuna", organitzada per la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), de la qual és membre, juntament amb les Fundacions Jean Jaurès, Italianieuropei i Friedrich Ebert Stiftung.

La conferència, que va celebrar-se a la salle Lamartine de l'Assemblea Nacional Francesa, va ser inaugurada divendres 16 de març pel president de la FEPS i ex-primer ministre italià, Massimo D'Alema, i pel president del Grup Socialista a l'Assemblea Nacional i alcalde de Nantes, Jean-Marc Ayrault, que van plantejar la necessitat d'una trobada d'aquestes característiques per marcar el camí de l'alternativa a l'Europa de dretes i de l'austeritat que s'imposa en aquests moments. 

El primer debat es va dedicar a plantejar mesures per promoure el creixement i la solidaritat. Hi van participar, entre d'altres, el professor d'Economia i president del Consell Científic de la Fundació Jean Jaurès, Daniel Cohen, i l'ex primer ministre francès, Laurent Fabius, que va apuntar a una harmonització social necessària i a un pacte pressupostari europeu per a fomentar la inversió. Va participar en aquest debat la Secretària d'Economia i portaveu econòmica del Grup Socialista al Parlament de Catalunya, Rocio Martínez-Sampere, que va posar sobre la taula que el dèficit públic és la conseqüència i no la causa de la crisi, i la necessitat d'avançar cap a un nou model de creixement.

Després d'un dinar presidit per l'ex primer ministre Lionel Jospin, la sessió es va reprendre a la tarda amb un debat sobre la democràcia a Europa. Aquesta sessió va ser introduïda per la professora d'integració europea de la Universitat de Boston, Vivien Schmidt, que va fer esment a l'increment de les percepcions negatives de la Unió Europa, no només en els extremismes polítics, i a l'intergovernamentalisme creixent a la Unió. En aquesta sessió van intervenir, entre d'altres, l'ex ministre d'Afers Exteriors, Miguel Angel Moratinos, que va demanar una Europa més democràtica, però també més eficaç, i un president o presidenta de la Comissió Europa elegits per sufragi directe; David Milliband, que va explicar la tensió creixent entre la necessitat harmonitzadora de l'economia i la voluntat euroescèptica de la població, i va afegir que no hi havia un dèficit democràtic sinó un dèficit de delivery, és a dir, d'eficàcia, de resultats. Per la seva banda, Ricard Torrell va fer una defensa dels partits polítics europeus i d'instruments d'acció política directa a nivell europeu per agents socials diversos (fundacions, partits, sindicats, mitjans de comunicació...), per tal de fer possible una veritable democràcia europea. 

A la cloenda, van intervenir, entre d'altres, el president de l'Institut Europeu de Florència, Josep Borrell; l'ex secretari d'Estat per la Unió Europea, Diego López Garrido; els diputats socialistes francesos al Parlament Europeu, Catherine Trautmann, Françoise Catex i Henri Weber; l'ex vicepresident del Parlament Europeu, el grec, Stavros Lambrinidis; i el diputat europeu italià, Lapo Pistelli. L'última paraula la va tenir el director de campanya de François Hollande, Pierre Moscovici, que va destacar la necessitat de treure Europa de la crisi i reconciliar-la amb els ciutadans, i de pensar en els veïnatges, tot referint-se a Turquia. Finalment, va explicar que Hollande pretén renegociar el Tractat d'Estabilitat per completar-lo amb mesures de creixement econòmic, però sense qüestionar la disciplina pressupostaria, i va mencionar a Sarkozy per destacar el gir euroescèptic i proteccionista que ha realitzat. 

Podeu consultar més avall el text aprovat per les Fundacions "Creixement, solidaritat, democràcia: un altre camí per Europa".

L'endemà, va tenir lloc un acte polític amb la intervenció del president del Partit Socialista Europeu i ex primer ministre búlgar, Sergei Stanishev; el president del Parlament Europeu, Martin Schulz; el president de l'SPD, Sigmar Gabriel; i el secretari general del Partito Democratico italià, Pier Luigi Bersani, entre d'altres, on va participar activament el PSC, representat pel seu primer secretari, Pere Navarro, i la secretària de Política Europea del PSC, Esther Niubó. Navarro va posar de manifest que hi ha alternativa a l'austeritat imposada per la dreta europea, i que està endarrerint la sortida de la crisi, tot reiterant el convenciment dels socialistes que no es podrà reduir el dèficit sense apostar de forma decidida pel creixement de l'ocupació i per l'activació de la recuperació econòmica.

Cliqueu aquí per veure la intervenció de François Hollande a la cloenda de les jornades.

Consulteu, a més, les cròniques de l'acte d'El País, El Periódico de Catalunya, i l'article de Diego López Garrido "Hollande frente a la política unidimensional"

Destaquem. a més, la crònica del corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes (a partir del minut 08:43)

 

PDF

"Creixement, solidaritat, democràcia: un altre camí per Europa"

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

Governar Catalunya. Discursos al Congrés Extraordinari del PSC
Papers de la Fundació

Josep Pallach, 100 anys
Col·lecció Memòria

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS