El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/07/2011

Call to Europe

El 29 i 30 de juny la Fundació Rafael Campalans va participar en la conferència "Call to Europe", organitzada per la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), de la que n'és membre la nostra fundació.

En la conferència, impulsada pel president de la FEPS Massimo D'Alema, hi van participar destacats acadèmics i responsables polítics d'arreu d'Europa, entre els que destacaven Susan Georges, Nicole Gnesoto, Vivien Schmidt, Paul Nyrup Rasmussen o Martin Schulz.

Els més de 200 participants van discutir durant dos dies sobre l'Europa social i econòmica, el nou impuls polític que necessita la UE i el rol internacional que ha de recuperar com actor global.

Entre les propostes en l'àmbit econòmic i social, cal destacar l'aportació de l'economista Stephany Griffith-Jones, co-autora amb Joseph Stiglitz i l'economista xilè José Antonio Ocampo, del llibre "Time for a visible hand", una crida a establir una estructura de regulació de l'economia global.

En aquest sentit, i per donar resposta als problemes generats per la crisi econòmica en països com Espanya i Portugal, diversos ponents van plantejar la necessitat de desenvolupar nous instrument per fomentar el creixement, com ara bancs públics de desenvolupament que fomentin el crèdit i el creixement.

En relació a les respostes de la socialdemocràcia a l'actual context, es va apuntar que en un context en què la promesa ja no pot ser l'extensió de l'Estat del Benestar, cal recuperar la regulació de l'economia com estendard de l'esquerra. En aquest sentit, es va concloure que la UE no pot exercir com la branca local de l'FMI, sinó que cal convertir-la en actor principal d'un nou sistema regulador de l'economia europea.

Finalment, i en relació a l'impuls polític que Europa necessita, els ponents es van preguntar si el somni europeu s'havia acabat o si era possible reconstruir l'ideal europeu. La resposta fou que Europa ja no pot ser un ideal perquè és una realitat, un marc concret sobre el que cal treballar. I per això és urgent que el Partit dels Socialistes Europeus es doti no només d'un programa, que ja va elaborar per les darreres eleccions al Parlament Europeu, sinó d'un candidat i una estratègia política concreta. Aquest doncs, és el repte que s'ha fixat per a les eleccions de 2014, que començarà a concretar en el congrés del partit que tindrà lloc el 25 i 26 de novembre d'aquest any.

http://www.feps-europe.eu/index.php?id=539

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS