El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

21/06/2012

Les polítiques territorials en temps de crisi

La publicació del llibre d'Oriol Nel·lo Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña, en què s'exposen les polítiques territorials impulsades i aplicades a Catalunya durant el període 2003-2010, va ser una excel·lent ocasió per obrir el debat sobre el balanç de l'experiència i per definir quines són les polítiques urbanes, ambientals i territorials necessàries en els moments actuals i futurs.

El debat resulta tant més necessari quan els efectes de la crisi estan comportant, en molts aspectes, un empitjorament de les condicions de vida urbana (pel què fa a la degradació de barris, a l'accés a l'habitatge, a la capacitat d'intervenció de les administracions públiques) i s'estan plantejant propostes que representen un retrocés respecte els avenços dels darrers anys (com per exemple, la revisió de la llei de Costes o del Sòl de l'Estat, o la congelació de la Llei de Barris a Catalunya).

L'acte de presentació del llibre va comptar amb Joaquim Nadal, president del Grup Parlamentari Socialista al Parlament de Catalunya; Joan Romero, catedràtic de la Universitat de València Oriol Nel·lo, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i autor del llibre; tots ells presentats i moderats pel director de la Fundació Rafael Campalans, Albert Aixalà

La presentació va girar entorn a tres preguntes: la primera, sobre l'especificitat catalana quant a les polítiques territorials. Oriol Nel·lo va destacar l'accentuada voluntat de lideratge de Catalunya, actitud recollida al llibre. Joan Romero va posar Catalunya com a exemple de política territorial, on abunden les bones pràctiques, juntament amb Navarra i Menorca. El catedrpatic valencià va recordar que "la política territorial és una qüestió de voluntat política", i "el període 2003-2010 demostra que hi ha polítiques amb una òptica socialdemòcrata".

La segona pregunta, balanç de les polítiques dutes a terme en el període 2003-2010, Joaquim Nadal va assegurar que en el període del govern d'esquerres "va haver-hi una clara voluntat tècnica i política per a l'ordenació del territori", i hi va haver projectes exitosos, com la llei de barris. Sobre aquesta llei, Romero va concloure que "estava molt ben articulada i és el paradigma d'una política socialdemòcrata".

A la tercera i última qüestió, les perspectives de futur, Oriol Nel·lo va alertar de la necessitat de rellançar les polítiques territorial i va recordar que "no es pot deixar que el passat l'escriguin els qui volen denigrar la bona feina feta. 

 

 

 

Activitats realitzades

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

XIV Seminar about populism, xenophobia, conflict and communicarion
Papers de la Fundació

Informe Social. Un nou contracte social per a una prosperitat compartida
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS