El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Properes activitats

Divendres
27/01
10 hores

SEMINARI: El naixement de l'Europa geopolítica en un món convuls

El passat divendres, 27 de gener, la Fundació Rafael Campalans i la secretaria de Política Europea i Internacional del PSC van organitzar conjuntament la Jornada "El naixement de l'Europa geopolítica en un món convuls", en la que es debatia sobre quin ha de ser el paper de la Unió Europea en el context mundial que es troba en plena actualitat.

Podeu recuperar la Jornada al Canal YouTube del PSC:
https://www.youtube.com/live/dBLFt_j7NdQ?feature=share  

José Montilla, president de la Fundació Rafael Campalans, va donar la benvinguda a la Jornada "Avui parlarem d'Europa... D'aquest ambiciós projecte col·lectiu que ha demostrat una extraordinària capacitat d'adaptació a noves situacions i de superació dels reptes que ha tingut al davant." I destacava que "és l'espai més sòlid de llibertat, de democràcia, de desenvolupament de drets individuals i col·lectius, de compromís amb la cura del medi ambient, de solidaritat i, també, de talent... de tot el planeta.." A més, al finalitzar la seva intervenció advertia "Europa té molt a perdre, no pot limitar-se a ser un mer espectador amb un paper neutral (...) Som sempre partidaris de la pau i de l'acció política i diplomàtica."  

Podeu llegir la seva intervenció completa aquí: https://presidentjosemontilla.cat/wp-content/uploads/2023/01/El-naixement-de-l-Europa-geopolitica-en-un-mon-convuls.pdf  

A continuació, va tenir lloc una conversa entre Javier Solana, president d' EsadeGeo-Centre d'Economia Global i Geopolítica d' Esade i Alt Representant de la UE per a la PESC (1999-2009) i Salvador Illa, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya. Tots dos coincidien clarament en que la pandèmia havia estat el desencadenant d'un procés de més integració europea. "Se ha reforzado el espacio común europeo y este es el único camino" matisava Illa.  

Javier Solana, prenia partit sobre "hablar de autonomía estratégica es importante, debemos ser un actor fundamental en el mundo. (...) Tenemos que ceder autonomía estratégica, no solo en temas de seguridad, si no también tecnológicamente." I a més, al·legava a favor de la unitat i del sentiment d'apropament, "hay que seguir avanzando en la dirección que estamos. La palabra unidad debe ser la primera que usemos. En este momento, si no vamos unidos, la Unión Europea puede perder mucho".    

En aquest sentit el primer secretari del PSC ens deixava una reflexió, "la actitud con la que se enfrentan la realidad política y economía es importante. Tenemos que ser optimistas con la situación actual española." I posava en valor el treball del nostre país en l'àmbit europeu "es constatable el desempeño y la implicación del presidente Sánchez en los ámbitos europeos. Su papel en los Fondos Europeos fue muy relevante". "El presidente Sánchez ha hecho una labor extraordinaria poniendo a España a una gran altura en la Unión Europea. Ahora él es uno de los grandes líderes de Europa". Coincidía Solana, "el presidente Sánchez ha hecho una labor extraordinaria en poner a España en el contexto de la Unión Europea a una gran altura."  

El director de la Fundació Rafael Campalans, Pau Solanilla, va moderar la primera taula "La invasió d'Ucraïna i la reconstrucció de l'ordre internacional". "Estem veient nous lideratges autoritaris que s'han fet referents en l'espectre polític, però en sentit negatiu, ja que són de caire molt autoritari." i començava preguntant els ponents si amb la força d'aquests nous lideratges hi ha possibilitat d'acabar la guerra i de reconstruir un ordre internacional raonable.  

Encara que això ens pot sorprendre als europeus, "torna la política tradicional, torna la política amb l'ús de la força." senyalava el periodista Lluís Bassets. I acabà dient que "si no hi ha reconstrucció de l'ordre internacional, no hi haurà pau." Pau Marí-Klose, diputat al Congrés i president de la Comissió d'Afers Exteriors, ens donava el punt de vista des de Madrid sobre el concepte "fi de la innocència", i proposa tenir en compte elements nous com "processos de campanyes de desinformació i desestabilització, finançaments a partits d'extrema dreta, ciberatacs, etc." i ho relaciona amb el lideratge, molt particular, de Putin.  

Per la seva part, la secretària de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín, creu que "estem davant de un nou ordre que esta per escriure. (...) No som capaços ara mateix de on ens portarà després d'aquest conflicte." Sobre els dies que estem vivint manifestava que "abandonem la lògica més economista, i passem a una lògica on la geopolítica, la rivalitat entre les gran potencies pot ser més la força motriu."  

La segona taula portava per nom "Unitat europea, autonomia estratègica i relacions transatlàntiques" i l'encarregat de moderar-la va ser l'Enric López, vicepresident de la YES (Young European Socialists), qui iniciava aquesta amb la següent reflexió: "fruto de los cambios geopolíticos de los últimos años vemos como a este modelo le apretaban más las costures. Ya no basta solo con la OTAN para asegurar nuestra Seguridad, y la Unión Europea es consciente de ello." La directora de la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques, del Ministeri d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Anna Terrón, creu que "veremos grandes cambios en la política industrial con el giro de Estados Unidos, ya que nos estamos dando cuenta que esa cierta ingenuidad a la que todos nos adherimos de que las relaciones económicas iban a llevar a un mundo más pacífico en las instituciones, tenían una parte de riesgo que hemos visto con la Guerra de Ucrania."  

A la taula també es va poder comptar amb la presència de Cristina Manzano, periodista i directora d'esglobal.org, afegia "se ha ampliado la necesidad de ser más independientes en múltiples aspectos, sin renunciar a ese multilateralismo del que hacemos gala y se constituye como algo fundamental." I, el diputat i membre de la Subcomissió de Seguretat i Defensa del  Parlament Europeu, Javi López, ens deixava uns interessants apunts sobre l'autonomia estratègica:

"La autonomía estratégica:
1. Es la voluntad de tener posiciones propias por parte de la Unión.
2. Capacidades propias para defender esas posiciones en el mundo.
3. Tener un marco de decisión que sea funcional.
4. Ser capaz de digerir y asumir los costes de los objetivos que quieres perseguir."  

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'event: https://flic.kr/s/aHBqjApNrX   

PDF

 

Dimecres
15/02
18:30 hores

Presentació d' 'El futur és federal'

La Fundació Rafael Campalans us convida a l'acte de presentació de la publicació 'El futur és federal'.

Es podrà seguir pel canal youtube de la Fundació.

Amb la participació de :

- Ferran Pedret, secretari de millora de l'Autogovern del PSC i coordinador de la publicació
- Meritxell Batet, viceprimera secretària de l'Àrea Millora de l'Autogovern i Programes del PSC
- Salvador Illa, primer secretari del PSC

Podeu confirmar a fundacio@fcampalans.cat o bé al tel. 93 319 54 12


El futur és federal és fruit de la reflexió col·lectiva d'un grup de treball sobre federalisme coordinat pel Comissionat de Presidència per a l'Impuls Federal, la Memòria Democràtica i la Llei Electoral, que desenvolupa les seves tasques en el marc del Govern Alternatiu de Catalunya presidit per Salvador Illa.

Les autores i els autors que participen en aquest volum han elaborat textos que aprofundeixen en àmbits que van des dels aprenentatges que la gestió de la pandèmia de COVID-19 ha ofert sobre la cogovernança, tant a Espanya com a Europa fins a l'impacte positiu que podria tenir elfederalisme en la política industrial i de seguretat. Pel camí, reflexions i propostes per una reforma federal de la Constitució o per una federalització del país sense requerir tal reforma; sobre la qüestió de la secessió, l'alternativa del federalisme i la necessària millora de l'autogovern de Catalunya; sobre la representació política i institucional del territori; sobre un pacte fiscal federal; sobre un model federal de benestar i de polítiques socials; sobre la construcció federal d'Europa; sobre el desenvolupament d'una cultura federal; o sobre l'oportunitat i la necessitat mateixa de bastir el federalisme.

PDF

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

La lógica de la financiación autonómica y recomendaciones para su reforma
Papers de la Fundació

Informe Social. Un nou contracte social per a una prosperitat compartida
Col·lecció Informes

Moments del socialisme català
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
fundacio@fcampalans.cat

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS