El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

27/04/2007

Premis Primer de Maig 2007

La Fundació Rafael Campalans i la Fundació Josep Comaposada van organitzar el passat 26 d’abril la XIX edició dels Premis Primer de Maig.

L’acte, presentat pel periodista Ferran Monegal, es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Barcelona i va comptar amb les intervencions de:

Excm. Sr. Jordi Hereu, alcalde de Barcelona
Sr. Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya
M. Hble. Sr. José Montilla, President de la Generalitat de Catalunya

El premi a la Iniciativa Social “Joan Codina” es va atorgar a Arrels Fundació. El seu president, Francesc Vilurbina, va voler compartir amb els presents “la inquietud de tothom qui conforma Arrels per tot el que manca per fer des de les institucions per poder arribar a un moment en què els ciutadans se sentin orgullosos de viure en una societat on realment les iniciatives socials tirin endavant, amb força”. El jurat va voler premiar “la lluita per una societat més digna i més justa”, va apuntar Àngel Miret, vicepresident de la Fundació Josep Comaposada, encarregat d’atorgar el guardó.

El premi Memòria Popular “Joan Reventós” el va rebre, de mans de Rosa M. Puig-Serra, responsable de Cultura de la UGT de Catalunya, l’Associació d’Antics Carrabiners de Catalunya. Carlos Anthony, president d’aquesta entitat, va fer un repàs històric a la tasca dels carrabiners que, va recordar, “es van mantenir sempre fidels a la República”.

El premi Pensament “Ernest Lluch” el va rebre el catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Salvador Giner “per les seves aportacions al pensament contemporani”, va apuntar el president de la Fundació Rafael Campalans, Isidre Molas. Tot i no poder assistir a l’acte de lliurament, Giner va deixar enregistrat el seu agraïment per haver rebut el premi i va aconsellar que “l’esquerra es mantingui en les idees que l’han fet, històricament, ser esquerra” i es va mostrar partidari de “ser capaços de combinar la globalitat dels nostres temps amb el conreu de la pròpia identitat”.

El premi especial Convivència “Xavier Soto” va anar a mans de Justo Molinero, president-fundador de Radio Tele-Taxi i Grup Tele-Taxi. Presentat per Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya, que va recordar que “convivència va més enllà del fet de viure els uns al costat dels altres (...); és aportar i fer empresa”, Molinero va mostrar-se partidari de la idea que “Catalunya i la seva identitat són fruit de la convivència de tots aquells que la integren, amb cognoms catalans i d’on sigui” i va recordar que el refermament d’aquesta idea “és clau per al progrés del nostre país”.

El premi especial Compromís “Antonio García” es va atorgar a Manuel Guerra, militant històric d’UGT i regidor socialista a Sant Feliu de Llobregat. Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, va recordar la tasca de Guerra com a president del comitè d’empresa de la Seat i la seva lluita constant per les millores laborals dels treballadors.

Durant l’acte, a més, també es va fer entrega de les insígnies de la UGT de Catalunya, que enguany van anar a mans de Xavier Casas i Eliseu Climent.

Les intervencions finals, a càrrec del president de la Generalitat, José Montilla i del secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Álvarez, van coincidir a assenyalar la idoneïtat en la tria de premiats. Àlvarez va assegurar que “els Premis Primer de Maig reflecteixen molt bé el pensament d’esquerres” i va voler insistir en el fet que “el 2007 està sent un any profundament ideològic, amb l’aprovació de lleis com la de la Igualtat o la de la Dependència”. En aquest sentit, Àlvarez va voler deixar clar que “des del sindicalisme, que encara té raó de ser, es treballarà perquè aquestes lleis es duguin a terme fins a les últimes conseqüències”.

En la seu discurs de clausura de l’acte, el president de la Generalitat va afirmar que “la globalització és una realitat, un procés objectiu i no una ideologia” i que “té un dèficit de democràcia que cal corregir. Cal una intervenció activa i conscient de tots els que volem un ordre internacional més just i més equilibrat”. En aquest sentit, Montilla va apostar per una “regulació mundial” i va recalcar que “cal que la política i els governs democràtics recuperin la seva capacitat d’acció i orientació, si volem que la creixent interdependència del planeta no es verifiqui únicament en termes de lliure circulació de capitals i lliure comerç, sinó que apunti a un procés més ric”. José Montilla va cloure la seva intervenció amb una cita de Rafael Campalans, extreta de l’article “La responsabilitat del poble”, publicat a “Justícia Social” el 15 de març de 1924:

“Estem fatalment lligats als grans fets econòmics –no ho hem d’oblidar mai– i no ens podrem sostreure a la seva acció fins que l’estructura de l’actual societat capitalista no sigui sàviament i generosament canviada”.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS