El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

28/10/2011

Isidre Molas: “Francisco Ramos volia contribuir a canviar la història, no pas passar a la història”

L'Arxiu Històric de la Fundació acaba de presentar Francisco Ramos Molins. La inquebrantable voluntad de ser socialista, un treball d'investigació de la politòloga romanesa Luiza Iordache que se centra en la biografia de Paco Ramos, personatge històric del socialisme català que va deixar escrites les seves memòries, les quals han servit de document originari per al treball d'aquesta investigadora.

Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, va destacar que "aquest llibre ens ofereix una mirada nova sobre la història del socialisme català dels primers anys, la mirada d'algú d'una generació que va veure acabar un món, el món de la Unió Soviètica". Aixalà va destacar la part final del llibre, part en què s'explica que Ramos va ser l'únic en defensar, als anys vuitanta, l'entrada del PSC al Govern de la Generalitat. Deia Ramos que "ara es tracta de fer una institució; i la institució que es faci serà imatge del poder instituït. Si nosaltres estem absents d'aquesta institució, serem considerats com a opositors a la institució".

Per la seva banda, el professor emèrit de Ciència Política de la UAB, Jesús M. Rodés, va apuntar que "el llibre recupera una d'aquelles persones que haurien de formar part de la història adquirida del nostre país i que encara no ho és", d'algú que "va fer de la lluita per la llibertat la seva raó de ser", d'algú que "durant tota la seva vida va estar estretament unit als valors de la Revolució Francesa: llibertat, igualtat, fraternitat". Rodés va elogiar la feina de Iordache, "perquè ofereix una perspectiva desconeguda de la història contemporània de Catalunya, d'Espanya i d'Europa".

Luiza Iordache, autora del llibre, va aprofitar la seva intervenció per fer un recorregut per la vida de Ramos, algú de qui Joan Reventós deia "que sempre trobaves en els moments difícils". Una afirmació que coincideix amb la descripció que el president del PSC i de la Fundació Rafael Campalans, Isidre Molas, va fer per cloure l'acte. Diu Molas que "Ramos va ser sempre apassionat, sempre prudent, sobretot lúcid i amb un toc de tolerància total. Per ell el principi de llibertat i igualtat era molt clar".

Segons Molas, "Ramos va ser una persona que va intentar mantenir la  dignitat humana al llarg de la seva existència, perquè era una persona tenaç". Des del punt de vista polític, el president del PSC considera que "Ramos va ser clau en la unificació dels socialisme català" i, per tant "el partit li deu un reconeixement a la seva figura", la figura d'algú que "volia contribuir a canviar la història, no pas passar a la història". I aquesta actitud, afegeix Molas, "honora un país".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS