El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

22/04/2009

Municipàlia

La Fundació Rafael Campalans i el Club de Conferències del PSC han presentat Municipàlia. Reflexions al voltant de la gestió municipal a Catalunya, un llibre que recull les experiències acumulades de qui ha gestionat durant anys un ajuntament, donant resposta als reptes sorgits arran de l’augment de la immigració, dels canvis que ha generat globalització econòmica, o de l’evolució cap a noves formes de família. Isidre Molas, president del PSC i de la Fundació Rafael Campalans, ha estat l’encarregat de presentar l’acte, tot destacant el “municipalisme com a punt d’identitat i element de referència del socialisme català”, i recordant que “per governar des de l’esquerra es necessita el màxim de consens i el màxim de coneixement”.

Sixte Moral, coautor i alcalde de Vilanova i la Geltrú entre 1999 i 2005, ha insistit en la necessitat de crear xarxa entre municipis, i ha recordat el perquè del llibre: “la manca de reflexions entorn a les vivències dels ajuntaments catalans”. En el 30è aniversari dels ajuntaments democràtics, Moral ha reconegut que “encara hi ha molts problemes no resolts, però la feina feta és indubtable”. Tot i així, ha admès que “cal equiparar les reflexions i actuacions a les necessitats actuals”.

Agraint la iniciativa de la Fundació Rafael Campalans, Manel Mas, coautor i alcalde de Mataró entre 1983 i 2004, ha centrat la seva intervenció a presentar la l’estat actual de la hisenda local, tema que es recull en el seu capítol. Segons Mas, “en els temps actuals, cal mantenir el rigor, donat que els recursos són limitats, tot fent pedagogia amb els ciutadans i estant disposat, si cal, a perdre la cadira.”

D’altra banda, Jordi Valls, coautor i alcalde de Manresa entre 1995 i 2006, ha recordat que ”si bé és cert que els ajuntaments no són competents en tot, sí ho són dins de la ciutat i, com a tals, cal donar resposta a una perplexitat de temes”. Per a Valls, “no s’ha de barrejar la legitimitat democràtica amb la governança. Així, la governança no és tant un programa, sinó un projecte, i no tant una norma com una actitud”. L’ex-alcalde de Manresa ha reconegut que el consens “és un objectiu de la governança, però no l’objectiu finall”. Per a ell, de fet, “el projecte ha de ser sempre l’objectiu del govern del consistori”.

Per a Daniel Terradellas, coautor i alcalde de Les Preses entre 1987 i 2006, “el país està cada cop més equilibrat pel que fa al creixement de les ciutats petites arreu del territori” i ha reivindicat que “l’equilibri arribi també a la qualitat de vida dels ciutadans dels petits municipis i els petits nuclis urbans”. Terradellas ha lamentat que “amb poques competències, l’alcalde sí té tota la responsabilitat i viu situacions que, molts cops, no li pertoca resoldre”. Tot i així, ha assegurat que “governar un consistori és una gran escola de servei públic” i ha agraït la feina dels milers de regidors que arreu de Catalunya treballen desinteressadament.

Manuel Royes, coautor i alcalde de Terrassa entre 1979 i 2002, ha tancat l’acte assenyalant que Municipalia demostra el tret diferenciador del PSC, el municipalisme com a gran valor del socialisme català. A més, ha remarcat la idoneïtat d’haver triat ex-alcaldes per escriure el llibre “ja que dóna una visió de coneixedor des de la distància, lluny de les pressions del dia a dia” i ha remarcat l’encert de no convertir-ho en unes memòries sinó en “un recull d’experiències útils per l’actualitat dels temes que s’hi descriuen”.

Recull d’imatges

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS