El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

12/12/2014

Els efectes de les polítiques d’austeritat en el mercat de treball, des d’una perspectiva de gènere

La Fundació Rafael Campalans, en col·laboració amb la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), va organitzar el passat divendres, 12 de desembre, un seminari per debatre a l'entorn del canvi de rols de dones i homes en el mercat laboral europeu, tot analitzant en quina mesura les recents polítiques d'austeritat han tingut efectes de gènere. El seminari tenia l'objectiu de debatre sobre com crear les condicions necessàries per a un marc on el creixement equitatiu, la creació de llocs de treball de qualitat, i l'estabilitat macroeconòmica siguin compatibles.

El seminari, amb el títol en anglès "Beyond austerity, towards employment: Progressive economic policies for equitable growth and job creation" va ser inaugurat pel president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, que va remarcar que "durant aquests anys de crisi, la pèrdua d'ocupació, tant en qualitat com en quantitat, ha afectat amb més cruesa a les dones", i va reivindicar la necessitat de "polítiques concretes per recuperar l'ocupació, sobretot de dones i joves", els més colpejats per les mesures d'austeritat". Montilla va insistir en la idea que "per sortir de la crisi amb equitat calen canvis de fons tant a Catalunya, com a Espanya com a Europa", i en aquest sentit va assenyalar la "necessitat d'una consolidació fiscal a Europa amb perspectiva àmplia".

També va intervenir a la inauguració Zita Gurmai, vicepresidenta de la FEPS, que va lamentar que "la crisi ha estat la gran excusa a escala europea per retallar en temes socials", i en aquest sentit va destacar que  "Espanya ha estat dels països que ha pagat un preu més alt per la crisi i les mesures d'austeritat". L'exdiputada al Parlament Europeu va sentenciar que "la pobresa continua tenint cara de dona" i per això "els temes de gènere haurien de ser una qüestió prioritària de l'agenda política". 

Per últim, Eva Granados, secretària general del Grup parlamentari socialista i secretària d'Ocupació i Polítiques Socials del PSC, va criticar que "amb l'excusa de la crisi el Govern Català ha dibuixat un model social molt clar: no hi ha model social". Granados va remarcar que "les retallades han feminitzat els estàndards laborals, però en sentit negatiu: baixada de salaris i pèrdua de drets", i en la mateixa línia va assegurar que  "la crisi ha demostrat que els drets de les dones i les polítiques de gènere no estaven consolidats. Cal blindatge".

El programa del seminari va comptar amb ponents de l'àmbit acadèmic, polític i social de tota Europa, també de casa nostra, i es va articular entorn a dues grans taules:   

Quins són els efectes concrets de les polítiques d'austeritat sobre les dones? 

Moderats per Maari Pöim, assessora en temes de gènere de la FEPS, van intervenir:

Susan Himmelweit, professora emèrita d'Economia a The Open University

Marcella Corsi, professora d'Economia a la Sapienza, Universitat de Roma, i professora visitant a la Université Libre de Bruxelles  

Elvira González Gago, investigadora sènior, cap de projectes del Centre d'Estudis Econòmics Tomillo  

Jerôme De Henau, professor titular d'Economia a The Open University  

*Podeu trobar les seves presentacions al pdf "Presentacions de tots els ponents"

Quines són les característiques d'un marc macroeconòmic progressista i equitatiu en qüestions de gènere?

Moderats per Cristina González, responsable de Projectes i Comunicació de la Fundació Rafael Campalans, van intervenir:

Mar Serna, magistrada social, exconsellera de Treball de la Generalitat de Catalunya

Giovanni Cozzi, assessor econòmic de la FEPS

Ipek Ilkkaracan, professora associada d'Economia de la Universitat Tècnica d'Istambul  

Özlem Onaran, professora associada de Força de treball i polítiques de desenvolupament econòmic a la Universitat de Greenwich  

Carles Rivera, economista, professor associat de Sociologia a la Universitat Pompeu Fabra  

Ricard Bellera, secretari d'Internacional, Migració i Cooperació de Comissions Obreres (CCOO)  

*Podeu trobar les seves presentacions al pdf "Presentacions de tots els ponents"

La directora de la Fundació Rafael Campalans, Esther Niubó, va ser l'encarregada de cloure el seminari, tot recollint totes les reflexions que es van fer al llarg del dia. Niubó va destacar algunes de les propostes que s'hi van fer: més inversió social, pressupostos i plans d'inversió que contemplin l'impacte de gènere, introduir la perspectiva de gènere i l'impacte social en el conjunt de polítiques (transversalitat de la qüestió), treballar per revertir el desmantellament normatiu de drets que crèiem assolits i superats i que han retrocedit per les polítiques conservadores i neoliberals. Unes propostes, va recordar Niubó, positives no només per a les dones, sinó per al conjunt de la societat.

En aquesta mateixa línia va parlar Miquel Iceta, primer secretari del PSC, tot sentenciant que "la precarietat té nom de dona". 


Fotos: Jordi Play





 

PDF

Programa del seminari (català) i biografies dels ponents

 

PDF

"Towards a pink new deal", de Marcella Corsi

 

PDF

"The role of gender equality in an equality-led sustainable development strategy", d'Özlem Onaran

 

PDF

Gender Equality and Economic Crisis: Ireland and EU, d'Ursula Barry

 

PDF

Presentacions Power Point de TOTS els ponents

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS