El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

30/01/2007

Christine Frey: "Tot i reconèixer com a seu el projecte del PS, Royal ha deixat la porta oberta a l'opinió dels ciutadans"

La Fundació Rafael Campalans va celebrar divendres, 26 de gener, un seminari per analitzar la campanya de Ségolène Royal, les conseqüències de la seva victòria al PS i l’impacte del seu triomf tant en la classe política com en la societat francesa. Tots tres ponents van coincidir a assenyalar l’originalitat de la manera de fer política de Royal, així com la capacitat que ha tingut per “reconnectar amb els ciutadans” i “fer de la democràcia participativa una eina per a l’elaboració del seu discurs”.

Maria Badia, secretària de política europea i internacional del PSC i diputada al Parlament Europeu, va ser l’encarregada de presentar l’acte, juntament amb el director de la Fundació, Albert Aixalà. Badia va dibuixar el perfil de Royal com el d’una “candidata dona, amb capacitat per escoltar i amb vocació per de cuidar aquelles polítiques d’interès generals per als ciutadans i que dóna a entendre que governarà amb fermesa i amb proximitat”. Tot i mostrar-se com una partidària convençuda de Ségolène Royal, Badia va advertir que “un dels perills que corre la candidata socialista és que alguns dels seu compromisos, sovint agosarats i difícils d’assumir, siguin titllats de populistes”. L’eurodiputada, però, va recordar que Royal, tot i les crítiques, reitera en tot moment que la seva feina és “preocupar-se dels problemes de la gent”

Christine Frey, coordinadora dels comitès “Désirs d’Avenir” a París, va centrar bona part de les seves paraules a explicar l’evolució de l’associació, des de la posada en marxa de la seva pàgina web (actualment amb més de 80.000 contribucions en els seus debats participatius) fins a la creació dels comitès locals, que han aconseguit reunir arreu de França unes 12.000 persones de manera regular. D’altra banda, la coordinadora dels comitès “Désirs d’Avenir” a París va posar també l’accent en la capacitat de Royal de connectar amb la ciutadania “parlant sense tabús de problemes concrets, sempre des dels valors de l’esquerra”, tot intentant reconciliar els ciutadans amb la política. Per a Frey, la lògica de descentralització i de participació que apunta Ségolène Royal en el seu discurs han ajudat a que la gent s’hagi reactivat i busqui una major implicació en la vida polítca francesa.

En aquesta mateixa línia, David Assouline, senador per París i regidor de París del XXe Arrondissement, va assenyalar que la personalitat atractiva i popular de Ségolène Royal i el seu projecte renovador, amb voluntat de “reconstruir la identitat socialista que sigui alhora moderna, però alhora fidel als orígens” li han estat claus per ser escollida candidata amb un percentatge tan elevat (més del 60% dels vots). Royal, amb el seu discurs, a més, ha lograt mobilitzar bona part dels qui van abstenir-se el 2002, any en què Lionel Jospin no va aconseguir passar a la segona volta de les presidencials. D’entre les virtuts de Royal com a dona política, Assouline va destacar el fet d’”haver donat la paraula als ciutadans, deixant que participin en l’elaboració del programa”, i “reconèixer que tot i optar a la presidència, no ho sap tot, ni ho pretén; en definitiva, una proximitat que no va entreveure’s el 2002”.

El darrer en intervenir va ser Gérard Grunberg, director científic i professor de ciència política de Sciences Po, director de recerca del CNRS al CEVIPOF, que va assegurar que “Ségolène Royal arriba just en el moment en què l’opinió pública demana una renovació de la classe política francesa, en plena crisi de representació i desconfiança dels ciutadans cap als seus dirigents”. Grunberg va defensar Royal com a una molt bona candidata, tot i que part de l’opinió pública pensi que “és producte dels sondejos i dels mitjans”. Segons Grunberg, però, ”la popularitat de Royal és el resultat d’haver sabut reconnectar amb els ciutadans, utilitzant un llenguatge polític audible i contribuint en gran mesura a què actualment un 65% dels francesos afirmin estar interessats en les presidencials”.


Cliqueu aquí per accedir a totes les intervencions del seminari.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS