El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

09/06/2008

El nou laborisme de Gordon Brown

La Fundació Rafael Campalans va iniciar, divendres, 6 de juny, el cicle de conferències "L'esquerra a Europa: un pas enrere o un pas endavant?" amb una sessió sobre el Labour i el seu procés de renovació.

Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, va obrir la conferència ressaltant l'interès dels socialistes catalans des de fa molt de temps en l'evolució del Labour Party: "des de la topada del Labour amb els sindicats, a la derrota electoral i la llarga nit del thatcherisme". Iceta va recordar els intents de renovació de Neil Kinnock, i del malaurat John Smith i la Comissió per a la Justícia Social que va intentar impulsar. Fins arribar a Tony Blair. El relleu de Gordon Brown va marcar una nova etapa, incorporant un gir socialdemòcrata i una preocupació creixent per la igualtat, tant real com d'oportunitats.

En un context com l'actual, de desacceleració econòmica, Iceta va destacar el "gran interès del socialisme català pel debat britànic sobre el repte de la desigualtat, com també sobre altres qüestions, com ara els reptes del canvi climàtic, la governança global, la reforma democràtica de la Cambra dels Lords i el grau d'implicació del govern de Brown amb les polítiques europees.

Tot seguit, Roger Liddle, vicepresident de Policy Network, va prendre la paraula, fent referència al context històric del Partit Laborista. La seva exposició va girar entorn a la pregunta de "per què el Partit Laborista, de 1918 a 1997, només ha estat 20 anys en el Govern?". Tot i que els britànics creuen en els valors insígnia del Laborisme britànic, Liddle apunta que el problema rau en la "incapacitat del partit per a transmetre aquests valors".

Després de destacar el gran canvi de polítiques a partir de 1994, Liddle posa èmfasi en els nous reptes que el partit ha d'encarar: major polarització del vot que a la meitat dels anys 90, el gran impacte que ha causat el fenomen de la immigració en la societat, el canvi climàtic, el terrorisme global, entre d'altres. Liddle, conscient de que les enquestes no són favorables a Brown, va apostar per la "solidesa del Partit Laborista i per la credibilitat del seu programa".

Finalment, la baronessa Jan Royall va destacar la "necessitat d'escoltar als britànics i guanyar-se la seva confiança", especialment en el context econòmic actual. Segons ella, el Partit Laborista ha de conduir els ciutadans a través de la situació econòmica actual i demostrar la bona gestió feta pel Govern actual. A més, ha de trobar noves maneres de comunicar-se amb la societat i fer arribar el missatge dels laboristes. També creu que és necessari revitalitzar el partit, millorar la seva organització i demostrar que el Laborisme britànic camina en una sola direcció. Per a Royall, Gordon Brown té una experiència reconeguda en la implementació de polítiques, tret necessari per encarar la situació econòmica actual. Per a fer-ho possible, Royall creu que, a més, "és imprescindible demostrar que el Partit Laborista té ànima, està viu, i que poden parlar amb una sola veu". 

Cliqueu aquí per accedir a l'entrevista a la baronessa Royall publicada pel diari Avui 

Recull d'imatges

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS