El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

27/03/2013

Informe “El Estado de la Unión Europea. El fracaso de la austeridad”

La Fundación Alternativas ha presentat fa poc més d'una setmana l'informe "El Estado de la Unión Europea. El fracaso de la austeridad", elaborat de manera conjunta amb la Fundació Friedrich Ebert i que ha sortit a la llum en plena crisi europea per l'esclat de la crisi bancària de Xipre.

L'informe, que compta amb una introducció del seu director, l'exsecretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, apunta els principals esdeveniments a la UE en el darrer any, així com la seva repercussió a la vida dels ciutadans. "Doce meses de desesperanza econòmica", en diu López Garrido, en una detallada cronologia dels fets. Segons ell, "els tímids esforços per polítiques d'estímul a la Unió no han pogut contrarestar els efectes contractius de la política d'austeritat". De fet, l'exsecretari d'Estat per la UE avança una de les recomanacions finals de l'informe: "la necessitat d'un viratge cap a la fi de l'austeritat com única política econòmica. Quelcom perfectament compatible amb la necessària competitivitat". 

L'informe es divideix en 5 capítols centrals, i un de final, clau, a mode de recomanacions. 

1. Les institucions i l'arquitectura europeaCarlos Closa, professor investigador del CSIC analitza l'evolució de les institucions, la tensió entre integovernamentalisme i federalisme, el paper del Consell, de la Comissió i el Parlament. En resum, i com apunten Nicolás Sartorius i Lothar Witte, avalua "si ha augmentat el protagonisme dels Estats o el de la Comissió i el Parlament".

2. La ciutadania europea i l'Estat del Benestar. Amb capítols d'Enrique Ayala, membre del Consell d'Afers Europeus de la Fundación Alternativas, i de Klaus Busch, professor emèrit d'Estudis Europeus. En aquest apartat s'aborda "el tema de la legitimitat democràtica i la repercussió política de la crisi, els riscos per a la democràcia, la major o menor desafecció dels ciutadans cap al projecte europeu; en síntesi, la salut democràtica de la unió". Alhora, també es dibuixa el model social europeu i com les retallades i el model d'austeritat han afectat l'Estat del Benestar.

3. La crisi econòmica i de deute d'Europa. Qüestió a la que s'hi dediquen quatre capítols: sobre els instruments de governança econòmica; sobre la política econòmica de la zona euro i el binomi austeritat-creixement; sobre el paper del Banc Central Europeu el 2012, l'abast de les seves decisions i el seu paper en el futur; i sobre el sistema financer en el seu conjunt (origen de la crisi, evolució, successives reformes del sistema i resultats).

4. Tecnologia, competitivitat i sostenibilitat a Europa. Quatre capítols dedicats a la innovació i la competitivitat i les iniciatives que s'han pres en aquest punt; la Política Agrària Comuna, amb especial referència a les mesures que s'han pres durant el darrer any; l'energia a Europa i la inexistència d'un mercat energètic europeu, i el medi ambient i el canvi climàtic, element cardinal del procés de globalització.

5.
 La política exterior, de defensa i de seguretat comuna europea. Acurada anàlisi sobre la projecció exterior de la Unió Europea; sobre els efectes de la crisi econòmica en la Política de Seguretat i Defensa de la Unió Europea; els desafiaments actuals i futurs de la UE en les seves relacions amb els grans actors globals (EEUU, la Xina, l'Índia, Rússia, Brasil); i sobre les relacions de veïnatge de la UE, tant cap a l'Est com cap al Sud de la Mediterrània.  

El capítol final de recomanacions del Consell d'Afers Europeus de la Fundación Alternativas és possiblement el més interessant de consultar, perquè estableix quines haurien de ser les prioritats polítiques a partir d'aquest 2013 i quins són els instruments proposats. Sis grans prioritats (sortida de la crisi, integració econòmica europea, Pacte Europeu d'Estabilitat Social, Política exterior i defensa, aprofundiment democràtic, i procés constituent europeu per consolidar una Europa federal), a les que es respon amb 30 propostes clares i directes, dirigides, diuen els seus autors, a "1) desplaçar l'objectiu del dèficit del 3% l'any 2016, evitant així l'ofec de les economies nacionals, obsessionades per les retallades (...); 2) dissenyar un pla de xoc finançat per pal·liar l'atur, fonamentalment, entre els joves; i 3) establir un salari mínim europeu i un sistema de garantia social". 


Podeu descarregar-vos l'informe complet aquí. 

Cliqueu aquí per accedir a l'article a El País de Vicente Palacio, un dels coordinadors de la publicació, amb les 30 propostes per acabar amb la crisi.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS