El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/03/2010

L’espai euromediterrani en la definició d’un nou model econòmic i energètic

La Fundació Rafael Campalans va organitzar el passat divendres, 26 de març, un seminari amb l’objectiu de promoure un debat rigorós sobre els reptes de futur en matèria econòmica i energètica a la regió euromediterrània, i de proposar un model de creixement i desenvolupament sostenible i pròsper per a la zona. A la inauguració del seminari hi van intervenir Albert Aixalà, director de la Fundació, Raimon Obiols, diputat al parlament Europeu, i Andreu Morillas, secretari d’Economia del Govern de la Generalitat.

Albert Aixalà va defensar la idoneïtat de plantejar l’espai euromediterrani com una oportunitat per sortir de la crisi. Per a Aixalà, aquesta jornada va servir per reflexionar entorn a la definició d’un nou model econòmic, sabent que el progrés i la sostenibilitat de la regió euromediterrània dependran, en gran mesura, del model econòmic i energètic que s’articuli en el conjunt de països de la zona.

Per la seva banda, Raimon Obiols va recordar que estem davant d’una nova situació, amb la posada en marxa del procés de la Unió per la Mediterrània (UpM), i es va referir a la vulnerabilitat del projecte. Per a Obiols, “la institucionalització de la UpM ha comportat retard i poca visibilitat del projecte, que s’enfronta a dos grans reptes: d’una banda, quina serà la connexió entre els diferents instruments de la UE en temes de Mediterrània; i d’altra banda, establir quins seran els recursos financers i humans per tirar endavant el procés”. Tot i les dificultats i les contradiccions del projecte, Obiols en va defensar la necessitat, apuntant cinc receptes: centrar-se en la funcionalitat del projecte de la UpM; una empenta per part de la Unió Europea; lideratge fàctics i d’opinió; evitar la complexa superposició d’iniciatives; buscar recursos financers. Segons el diputat al Parlament Europeu, “les coses al sud de la Mediterrània s’estan movent, i s’estan movent bé”.

Andreu Morillas, secretari d’Economia del Govern de la Generalitat de Catalunya, va destacar la importància del comerç exterior com a factor de progrés, tot i que aquest comerç encara tingui elements de debilitat, com la poca diversificació en els intercanvis i la debilitat del comerç intrarregional, entre d’altres. Per a Morillas, el desenvolupament de les petites i mitjanes empreses és imprescindible per al bon funcionament de la UpM, i dins d’aquest bon funcionament, l’energia juga un paper clau. Per a Morillas, l’energia és una de les causes de la crisi, però també un factor positiu per a la seva sortida. L’energia, com a sector estratègic, demana d’una gran cooperació entre els països de la Mediterrània, i és aquesta cooperació la que esdevindrà clau per a la sortida de la crisi, entesa l’energia com una catalitzadora de desenvolupament a la regió.

Seguidament, es va donar pas a les tres taules: una primera sobre “Els reptes econòmics i les reformes necessàries per un model de desenvolupament de futur al Mediterrani”, moderada per la diputada al Parlament europeu, Maria Badia, i que va comptar amb les ponències de José Maria Jordán, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València, Martin Kremer, diplomàtic alemany, analista de la Stiftung Wissenschaft und Politik, Joan Majó, enginyer industrial i exministre d’Indústria i Energia.

La segona taula, sobre “L’energia com a eix d’una nova etapa de creixement, i motor d‘integració regional en el Mediterrani: present i futur”, va ser moderada per Teresa Riera, diputada al Parlament Europeu i coordinadora del grup socialista de la Comissió d’Indústria, Comerç i Energia, i van intervenir-hi Mariano Marzo, catedràtic d’Estratigrafia i professor de recursos energètics a la Universitat de Barcelona, Antoni Flos, director d’Assumptes Corporatius Internacionals de Gas Natural, i Ignasi Nieto, vicepresident executiu de ISDEFE i exsecretari general d’Energia.

I una tercera, sobre “La Unió pel Mediterrani com a catalitzadora del desenvolupament sostenible al Mediterrani”, que va ser precedida per una breu intervenció de Jordi William Carnes, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i regidor d’Hisenda i Promoció Económica. Aquesta tercera taula, moderada per Andrés Perelló, diputat al Parlament Europeu, va comptar amb les ponències de Samir Allal, director de l’Institut Universitari Tecnològic de Mantes a Yvelines, Jordi Valls, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, i Mariàngels Pérez, secretària general del projecte ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association).

(Foto: Jordi Play)

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS