El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/06/2010

Manuel Valls: “El socialisme ha d’ajudar els individus a trobar el seu camí dins la societat”

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb l'Institut Francès de Barcelona, va presentar ahir el llibre Pouvoir, de Manuel Valls, diputat i alcalde d'Évry i membre del Partit Socialista francès.

L'acte va consistir en una conversa a tres bandes entre Manuel Valls, el director del Centre d'Estudis d'Opinió, Gabriel Colomé, i la periodista, Esther Vera. On, a partir de les preguntes d'aquests últims, l'autor va anar desenvolupant els principals arguments del seu últim llibre, i els seus projectes com a candidat a les primàries del Partit Socialista francès.

A la primera part de l'acte, el diputat francès va reflexionar sobre els problemes de l'esquerra francesa actual. Segons l'autor, "l'esquerra francesa té un problema de definició, degut a dos fenòmens que no va saber gestionar a temps i encara ara suposen un problema pel seu discurs: la caiguda del mur de Berlín, i el conseqüent triomf del capitalisme, per una banda, i la globalització política i la crisi de l'estat del benestar,  per una altra. Un problema de definició que és especialment acusat  en el cas francès, que ha d'evolucionar per donar una resposta propositiva als nous reptes que afronta la nova societat, per intentar fer possible l'autorrealització individual donant eines col·lectives."

De la seva trajectòria com alcalde d'Evry,  una de les ciutats franceses més conflictives, va destacar el fet que, gràcies a conviure i haver de resoldre a diari problemes de cohesió i exclusió social, la seva visió realista de la política s'ha reforçat, ajudant-lo a  entendre que l'objectiu de l'esquerra ha de ser la igualtat, però sempre sabent que "igualtat no és igualitarisme inflexible, ans al contrari, cal construir sistemes propis en funció de les característiques de cada indret".

En particular, va fer referència al fenomen de la immigració i al risc que suposa renunciar als valors comuns, sobretot a França on, segons Valls, "molts joves francesos no estimen a França perquè creuen que França no els estima, i massa sovint no se senten ni francessos ni del seu país d'origen, o del país d'origen dels seus pares. És per aquest motiu que cal definir un nou marc d'integració francesa, doncs la formula utilitzada en els últims anys ha fracassat".

Finalment, pel que fa la seva candidatura a les primàries de les eleccions presidencials franceses del 2012, l'autor va destacar la importància d'aquestes primàries com un nou element de cultura democràtica del socialisme francès, que trenca amb la idea tradicional de partit i dóna poder als electors. La seva candidatura aposta amb força per una nova via que posi la societat en moviment i doni eines als ciutadans per assolir la seva plena autorrealització individual.

 

(Fotògraf: Jordi Play)

 

 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS