El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/11/2006

Antonio García Santesmases: ’L’experiència catalana mostra que es pot preservar la identitat nacional respectant els drets cívics, i que aquesta identitat és compatible amb una altra’

La Fundació Rafael Campalans va presentar al Círculo de Bellas Artes de Madrid el segon llibre de la col·lecció frc Llibres. Isidre Molas, president de la Fundació i vicepresident del Senat; Juan José Solozábal, catedràtic de Dret Constitucional de la UAM, i Antonio García Santesmases, professor de Filosofia Política de la UNED, van aprofitar l’acte de presentació de “Más allá de la nación. La idea de España como Nación de naciones” per debatre a l’entorn dels conceptes nació, nacionalitat i nació de nacions. L’autor, Fernando Domínguez García, professor ajudant de Dret Constitucional de la UAB, va recordar durant la seva intervenció que la idea de “Nació de nacions” està implícita a la formulació de l’article 2 de la Constitució espanyola, tot i que, com va apuntar García Santesmases, “és un concepte que no ha aconseguit penetrar a la cultura política espanyola amb la força que hauria hagut de fer-ho”.

García Santesmases va ser el primer en elogiar el llibre editat per la Fundació per “tractar un tema que avui dia continua gravitant en el debat polític i ideològic d’Espanya”. En aquest sentit, va apuntar la idoneïtat del pròleg d’Isidre Molas, que no només cita a Pi i Margall, sinó també a Azaña, que “anava més enllà de les formulacions d’Ortega”, que apostava per ’conllevar el problema catalán’. D’altra banda, García Sastesmases va apuntar reiteradament que la Nació va més enllà del concepte jurídic i s’endinsa també en un plànol més romàntic. El catedràtic de la UAM va recordar que “tota nació té al darrere el seu relat, la seva memòria, la seva història, més enllà de la seva concepció jurídica” i és en aquestes concepcions, vitals (“no hi ha manera de preservar la identitat nacional si no es té un bon ús de la memòria”) on resideix el debat. D’aquí prové, segons ell, la dificultat de conceptes com nació i ‘Nació de nacions’, que “no han aconseguit penetrar en la cultura política espanyola amb força”. Segons ell, la feina a fer passa per “intentar explicar en tota la seva riquesa i en tota la seva complexitat com l’experiència catalana mostra que es pot preservar la identitat nacional respectant els drets individuals, i fer que dues identitats siguin perfectament compatibles”.

Per la seva banda, Juan José Solozábal va coincidir a assenyalar que “Más allá de la nación. La idea de España como nación de naciones” aporta una reflexió molt oportuna sobre la forma territorial espanyola i va considerar factible la convivència de diferents nacionalitats dins una nació. Solozábal també troba a faltar en el llibre una referència al pensament polític d’Ortega i d’Azaña, així com una reflexió més explícita a la complexitat en les relacions entre federalisme i nacionalisme. Per a Solozábal, dos són els principals problemes de l’actual Estat Autonòmic: l’un, és un problema d’articulació, de caràcter tècnic, de reformes institucionals. L’altre, la integració, de caràcter més espiritual, a nivell afectiu. Segons el catedràtic de la UNED, una reforma a nivell tècnic no té perquè afectar necessàriament el nivell de l’emoció. Tres van ser les principals reflexions que Solozábal va voler destacar de l’obra de Domínguez. En primer lloc, la idea de nació com a element bàsic per a garantir els drets. Citant la filòsofa alemana Hanna Arendt, Solozábal va assegurar que “sense Estat nacional no hi ha drets” i va qualificar la nació com a “veritable suport d’un Estat”. En segon lloc, el fet que hi ha un límit en el nostre Estat: la confederació. Així, tot i considerar que l’Estat autonòmic és un dels rostres del federalisme, no hi cap la idea d’Estat confederal, considerant que aquest és un complex d’Estat, i no pas un Estat complex. En tercer lloc, Solozábal va fer una reflexió sobre el federalisme, més enllà del sistema institucional que representa. Per a Solozábal, el federalisme és una cultura, una manera de ser de la democràcia, i implica unes característiques que no poden ser assumides pel nacionalisme.

L’autor d’aquest treball acadèmic, Fernando Domínguez García, va ser l’encarregat de tancar la ronda de presentacions, tot explicant, de forma resumida, la tesi del llibre: “la idea de “Nació de nacions “ està assentada sobre la base d’un concepte no excloent de nació, que considera que el caràcter nacional d’Espanya no ha de ser incompatible amb el caràcter nacional de Catalunya ni fonamentar-se en la seva negació”. Domínguez García va fer una exposició dels orígens dels conceptes “nació”, “nacionalitat” i “Nació de nacions”, per traslladar-ho a l’ús que se’n va fer a les Corts constituents, l’any 1978. Així, Domínguez va evidenciar que en els debats constituents tots tres conceptes estaven sobre la taula, Tot i així, la manca de consens amb conservadors i nacionalistes va fer que el concepte “Nació de nacions” no aparegués al text constitucional i l’article 2 de la Constitució acabés dient que “La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i de les regions que la integren i la solidaritat entre totes elles”.

Domínguez considera que en aquests gairebé 30 anys de Constitució aquests conceptes han estat desprestigiats, i aposta per “donar rellevància a la Nació de nacions, estesa des d’una òptica post-moderna de nació, amb una concepció incloent del terme, com un patchwork”, i va acabar recordant que “la decisió del Tribunal Constitucional sobre el concepte de nació no acabarà amb les discussions entorn a la seva conceptualització; més aviat pot ser font de noves discussions i polèmiques que no fan més que danyar la convivència de la societat catalana i de la societat espanyola”.

Cliqueu aquí per accedir a la fitxa de la publicació

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS