El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/07/2012

Un any després dels atemptats d´Oslo: una mirada europea a l´extremisme ideològic

La Fundació Rafael Campalans i la Fundació Internacional Olof Palme van organitzar el debat Un any després dels atemptats d'Oslo: una mirada europea a l'extremisme ideològic per tal d'analitzar una panoràmica sobre l'ascens d'aquests moviments als països escandinau.

Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, i Anna Balletbó, presidenta de la Fundació Olof Palme, van presentar l'acte, tot apuntant que actes com aquest se seguiran fent, tenint en compte l'augment de les forces populistes els darrers anys.  

L'historiador i professor universitari expert en moviments d'extrema dreta europeus, Xavier Casals, va alertar que "la nova dreta populista és un moviment emergent, i no pas recorrent, i té com a principals banderes la identitat i la protesta". Segons Casals, "l'extrema dreta és un sumatori de descontantaments", en què es funciona a partir de la màxima "els enemics dels meus enemics són els meus amics".  

Casals va diferenciar diferents etapes en el funcionament d'aquests partits d'extrema dreta: la primera, de la postguerra als anys 80; la segona, de 1984 a la irrupció del Front Nacional de Jean-Marie Le Pen a França. Ara som en la tercera etapa, marcada per la islamofòbia, fruit dels atemptats de l'11-S a Nova York i que culmina amb l'arribada al govern d'aquests partits.  

També va intervenir en el debat Maria-Pia Cabero, responsable de la fundació sueca Expo i editora de la revista del mateix nom, que s'ha caracteritzat per la seva lluita contra els moviments d'extrema dreta, i que anteriorment va ser dirigida per l'escriptor Stieg Larsson. Cabero va recordar que "tot i que l'autor dels atemptats va ser una única persona, es considerava a ell mateix part del moviment contra la yihad, que té com a objectiu principal evitar la islamització d'Europa".  

Cabero va explicar que aquest partits populistes d'extrema dreta consideren l'islam no com una religió, sinó "com una ideologia política totalitària", volen combatre el que ells consideren "la bomba demogràfica de l'Islam", i consideren que hi ha una conspiració per "crear una Euràbia". Per concloure, la responsable de la fundació sueca Expo va lamentar que "tot i que després dels atemptats dOslo la intenció de vot cap aquests partits va baixar, actualment l'extrema dreta a Escandinàvia continua existint, i recuperant la seva força anterior".

 

PDF

Presentació de Xavier Casals

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS