El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/10/2012

El discurs de la 'One Nation' d´Ed Miliband

Del 30 de setembre al 4 d'octubre, es va celebrar a Manchester la conferència anual del Labour Party, una conferència que s'ha organitzat enguany en un moment en què el partit es va recuperant lentament en les enquestes, després d'unes eleccions locals al mes de maig en què va aconseguir importants victòries (més de 800 regidors i 68 dels 181 ajuntaments) i en un context de desgast de la coalició governamental formada per conservadors i liberaldemòcrates tant per les polítiques de retallades com per la crisi interna viscuda aquest estiu, després de la negativa dels tories d'acceptar la reforma de la Cambra dels Lords proposada pels liberals, un cop Nick Clegg havia suportat les retallades més salvatges dels últims 60 anys.

Després de justificar el seu interès per la cosa pública i la seva preocupació per la justícia, Ed Miliband va recuperar un discurs social, que va articular al voltant del concepte One Nation, el concepte "una nació" que el conservadors menys radicals van promoure al segle XIX en temps del polític Benjamin Disraeli per destacar les obligacions de la classe alta cap a les més deprimides. En la seva intervenció, Ed Miliband va parlar de la necessitat de construir una nació en contrast amb les dues nacions separades que existeixen, la dels rics i la dels pobres.  I, en aquesta línia, va parlar de "posar els bancs al servei del país i no el país al servei dels bancs". També va proposar la separació de la banca comercial de la d' inversions però, en canvi, no va arribar a parlar de recuperar el tipus del 50% en tram alt de l'IRPF ni d'imposar un màxim de 6.000 lliures anuals (7.500 anuals) davant del topall que existeix de 9.000 lliures (11.250) per a les taxes universitàries.

Transcorreguts tan sols dos anys des que els laboristes perdessin el poder després de 13 anys a Downing Street, les enquestes els donen un avantatge de 10 punts al davant dels conservadors (39 a 29), i amb un liberals demòcrates enfonsats en el 10%. No obstant, el desgast del poder i la progressiva consolidació de Miliband en el partit no semblen ser suficients per garantir un retorn dels laboristes al poder. Tant és així que, en les enquestes, per bé que el líder laborista subratlli constantment la seva capacitat de retornar al país al camí del creixement, l'opinió pública sembla confiar més en els conservadors per a la gestió el país i en la capacitat de l'actual primer ministre, David Cameron.

És probable, doncs, que encara quedi temps perquè el Partit Laborista es refaci complementant de la seva etapa de blairisme, i sigui capaç de dibuixar un projecte de futur il·lusionant i creïble per a una majoria progressista.      

Podeu llegir un seguit d'articles d'opinió i cròniques relatives a la conferència al diari The Guardian

Podeu consultar l'article d'Andrew Harrop a la Fabian Society

Podeu llegir la crònica de Luke Martell al Social Europe Journal


Autora: Esther Niubó

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS