El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/11/2008

Barcelona, capital euromediterrània

La Fundació Rafael Campalans i la Fundació Friedich Ebert van organitzar dijous, 20 de novembre, la conferència “Barcelona, capital euromediterrània”, per fer balanç de la política euromediterrània durant l’any 2008 i en motiu de la designació de Barcelona com a seu del secretariat de la Unió pel Mediterrani.

Maria Badia, diputada al Parlament Europeu i secretària de política europea i internacional del PSC, va recordar que “la Mediterrània ha aconseguit estar situada en un lloc destacat dins de la política de la Unió Europea”, i es va felicitar per la designació de Barcelona com a seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània, “que servirà per aprofundir en el projecte de diàleg entre els països de les dues ribes”.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va insistir en la satisfacció de la ciutat i del país per la designació de Barcelona com a capital de la Mediterrània, i va recordar que “aquest ha estat un punt i seguit, una culminació d’un procés polític i social en què la ciutat, sobretot a través de les seves entitats, hi ha estat fortament implicada”.

Per la seva banda, Senén Florensa, director de l’IEMed, va dibuixar la cronologia del procés, en què “Barcelona, amb el seu nom i el seu impuls, simbolitza, des de 1995, la cooperació euromediterrània” i ara “la ciutat es consolida com a símbol reconegut i seu efectiva de la cooperació i el diàleg en aquest gran àmbit". Per a Florensa, “l’impuls de Barcelona i d’Espanya va ser clau l’any 1995, va tornar-ho a ser durant la presidència espanyola de la UE el 2002 i, de nou, a la cimera euromediterrània de Barcelona el 2005”, i tot i que “la Secretaria de la UpM té, en principi, una missió tècnica de preparació, seguiment i impuls dels projectes aprovats per les cimeres o conferències ministerials, però l’ambició de Barcelona farà que aquesta Unió tingui un desenvolupament més ampli i es dinamitzaran de forma més activa projectes d’abast mediterrani".

Aicha Belarbi, ex ambaixadora del Marroc a la UE i membre de la Unió Socialista de Forces Populars del Marroc, va posar èmfasi en la idea que “la Unió per la Mediterrània és important tant pels països del nord com pels països del sud”, i va remarcar que “cal instaurar una cooperació que sigui un partenariat de veritat, on hi hagi una ferma voluntat de treballar conjuntament, i ser conscients que el nord i el sud no poden existir l’un sense l’altre”.

Va tancar l’acte el diputat de l’SPD i membre de la Comissió d’Exteriors del Bundestag Rolf Mutzenich que, tot i reconèixer “certes reticències inicials d’Alemanya a la proposta llançada per Nicolas Sarkozy”, es va mostrar convençut que “la UpM és un projecte que tindrà èxit i que té un llarg i profitós recorregut a fer”.

Aquesta conferència formava part del seminari "La política europea per a la Mediterrània el 2008. Balanç i perspectives" que, divendres, 21 de novembre, va reunir, en un acte tancat, més d’una trentena d’experts de l’àmbit polític i acadèmic.

Cliqueu aquí per accedir al recull d’imatges de la conferència i el seminari.

_
Informació complementària sobre la Unió per la Mediterrània: Dossier del seminari "La política europea per a la Mediterrània el 2008. Balanç i perspectives" Versió Original 2. ¿Del proceso de Barcelona a la Unión Mediterránea?

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS