El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/11/2014

Carta del president de la Fundació Rafael Campalans

Ara fa uns dies, el Patronat de la Fundació Campalans m'ha proposat com a nou president de l'entitat. És per a mi un orgull. Us he de dir que em fa molta il·lusió.

Un canvi en l'equip responsable de qualsevol entitat és sempre una oportunitat per a obrir una nova etapa que ajudi a ampliar horitzons. Em proposo, doncs, amb tot l'equip directiu de la Fundació i amb el seu Patronat, obrir una nova etapa en la nostra activitat que contribueixi a la reflexió i l'elaboració d'alternatives sobre els reptes socials, econòmics i culturals que hem d'encarar.

La Fundació ha fet bé la seva feina. Els seus treballs sobre polítiques socials, economia, llibertats i sobre l'articulació federal d'Espanya són un referent. En aquest sentit, vull fer explícit el meu reconeixement a la feina feta pels anteriors presidents (Isidre Molas i Miquel Iceta) i els seus equips. Espero saber mantenir el seu nivell i continuar la seva tasca.

Avui, els socialistes, a Catalunya, a Espanya i al conjunt d'Europa, tenim una gran responsabilitat: contribuir a escriure una nova esperança per als ciutadans que, castigats per una crisi econòmica molt dura, desconfien de la capacitat dels governs que ells han elegit per a resoldre els seus problemes de la vida quotidiana. Hi ha dos fets que condicionen extraordinàriament la nostra reflexió política: per una banda, la insuficiència dels instruments de què disposen els governs democràtics per fer front a la globalització financera. Per l'altra, i en íntima relació, l'increment de les desigualtats (dir que els pobres són més pobres i els rics més rics no és un simple eslògan: és una realitat inadmissible) que deslegitima els  esforços que cal fer per a millorar el funcionament de les nostres economies.

Necessitem construir aquesta nova esperança. Nosaltres, socialistes, tenim el nostre compromís en la lluita per la justícia, per la llibertat i per la dignitat de les persones. Aquest compromís no ha canviat, des del naixement de les primeres organitzacions del socialisme democràtic. Avui ens toca adaptar aquests valors a les circumstàncies del segle XXI. Hem de pensar, escriure, debatre sobre les noves desigualtats (i sobre l'increment de les velles, també) i sobre les polítiques que han d'ajudar a combatre-les. Ho hem de fer des de Catalunya, però des de la certesa que el nostre marc és i ha de ser Europa. Avui, canviar el rumb de la política europea, abandonant la ortodòxia d'una austeritat mal entesa que ni ajuda a generar ocupació, ni a facilitar el creixement, ni a lluitar en favor de la igualtat, és una prioritat.

La Fundació Rafael Campalans ha de treballar en aquest camp. També ho ha de fer en el terreny més immediat, en el de les relacions entre Catalunya i Espanya. Des de la Fundació, com ja s'ha fet fins ara, hem de contribuir a posar sobre la taula més aviat solucions que conflictes. Es tracta de proposar a la societat catalana els canvis constitucionals i de tot ordre que han de fer possible que Catalunya, reconeguda com a Nació en el marc d'una estructura federal, trobi el seu encaix i pugui exercir amb plenitud el seu autogovern i - també - el seu lideratge econòmic, cultural i polític a Espanya. Una solució que en lloc de dividir els catalans, ens obri una nova etapa de prosperitat i d'equilibri.

L'agenda és àmplia i intensa. Tenim feina. Endavant!


José Montilla


President de la Fundació Rafael Campalans

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS