El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

07/11/2011

FRC 27. Hi ha futur per a Europa?

La crisi del deute sobirà que començà afectant Grècia, Irlanda i Portugal i amenaça a estendre's a Espanya i a Itàlia, ha causat una sotragada en els fonaments de la Unió Europea, incapaç de fer front a la situació. La rigidesa institucional de la Unió i la manca d'un govern econòmic europeu han forçat als caps d'Estat i de govern europeus a celebrar 17 consells europeus en els darrers 24 mesos, quan tradicionalment se celebraven tres o quatre Consells a l'any.

És evident que les institucions europees actuals no tenen capacitat per respondre a la crisi actual, però Europa no només està bloquejada institucionalment, sinó que es troba en una profunda crisi de projecte.

En el darrer número de la revista parlàvem de la crisi de projecte, d'influència i de representació dels partits polítics. Una cosa semblant podríem dir de la Unió Europea actual. Ha perdut capacitat de representar els ciutadans, que se senten allunyats de les decisions que es prenen al Consell Europeu; ha perdut influència al món i les seves decisions cada cop estan més influenciades pels Estats Units, l'FMI i fins i tot les potències emergents, com la Xina. Els darrers mesos, el món està pendent d'Europa però no com a font de solucions, sinó com a font de problemes.

La crisi actual posa de manifest, un cop més, que Europa necessita un govern legitimat que no depengui de la voluntat dels 27 Estats membres. Merkel i Sarkozy estan actuant com un govern de facto. Potser caldria que es convertissin en govern de iure, essent elegits com a presidenta i vice-president, respectivament, del Consell Europeu.

És en aquest context que frc Revista de Debat Polític es pregunta: hi ha futur per a Europa? Quin futur? En quin moment tot va començar a fallar? Per respondre aquesta i d'altres preguntes comptem amb l'opinió de Jérôme Cahuzac, Carles Rivera, Jérôme Fourquet, Esther Niubó i Max Vives-Fierro, que aborden la crisi europea des de totes les seves perspectives.

A més, entre d'altres, aquest número de la revista us ofereix una interessant entrevista al president del PSC i de la Fundació Rafael Campalans, Isidre Molas, així com un article en profunditat sobre les properes eleccions del 20 de novembre, d'Ignacio Urquizu, o de les relacions entre mitjans de comunicació i classe política, de la periodista Milagros Pérez Oliva.

Us recomanem la lectura de l'editorial d'aquest número.

Cliqueu aquí per accedir a tots els articles de la revista.

 

 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS