El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

07/06/2013

Antón Costas: “La desigualtat és un dissolvent poderosíssim de la cohesió social, que acaba provocant extremisme ideològic i populisme polític”

Els passats 6 i 7 de juny, la Fundació Rafael Campalans va col·laborar amb la Fundació Internacional Olof Palme en l'organització del II Seminari sobre extremisme ideològic, coincidint amb el segon aniversari dels atemptats d'Oslo.

Enguany, el seminari portava per títol "Extremisme ideològic, crisi econòmica i regeneració democràtica", i va ser inaugurat per la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, Anna Balletbó, i el diputat del Parlament Europeu, Raimon Obiols. Tots dos van coincidir a assenyalar noves característiques en el terreny de l'extremisme ideològic, "fruit d'una realitat summament subversiva", va apuntar Obiols, "en què la ineficiència de les respostes a la virulència de les crisis (econòmica, social, democràtica,.. ) que estem vivint hi tenen molt a veure". Obiols va recordar que fets com "el qüestionament del paper de la Unió Europea, o el declivi i la desafecció creixent cap a les institucions i els protagonistes de la vida política" potencien un extremisme ideològic i un populisme polític creixent.

Xavier Casals
, doctor en Història per la Universitat de Barcelona, ponent de la taula "Populime i extremisme ideològic a Espanya", va centrar la seva intervenció en tres eixos. En primer lloc, la nova dreta populista a Europa, que ha anat "de l'anticomunisme a l'antiglobalització". L'extremisme ideològic actual, que arrenca amb els atemptats a les torres bessones de Nova York el 2001, es caracteritza per una "feminització dels lideratges i un augment del pes de les minories". Així, "el vot extremista, tant d'esquerres com de dretes, s'ha fet més transversal i ha aconseguit atraure l'interès d'aquells que no se senten representats per la política institucional tradicional".

En segon lloc, Casals va constatar que "a Espanya s'està configurant un nou mapa polític, que evidencia la fi del sistema polític sorgit a la transició", i va vaticinar la "implosió d'un nou escenari molt similar al de Grècia i al d'Itàlia".

Per últim, el professor de la UB va centrar-se en Catalunya, "laboratori populista d'Europa", va afirmar. Els partits populistes a Catalunya "tenen un discurs molt centrat en els valors i en la protesta". Són "partits antistablishment, que viuen una desafecció doble: cap als partits tradicionals i cap a Madrid".

La següent taula, "Prevenció: educació, comunitat i polítiques de joventut", va comptar amb la intervenció de Jaume Funes, psicòleg de l'Associació Rosa Sensat, que va sentenciar que "no es tracta de prevenir res, sinó d'humanitzar des de la infantesa", tot "educant per una radicalitat democràtica i per l'inconformisme vital".

La jornada de divendres va començar amb la taula "Democràcia, pluralisme religiós i minories al nostre país i a Europa", amb Maria del Mar Griera, doctora en Sociologia per la UAB i investigadora del Grup d'Investigacions en Sociologia de la Religió. Griera va assegurar que "Catalunya té una taxa de secularització de les més altes d'Europa". Això vol dir que la religió perd pes? "Si ens referim a la tradició catòlica podem dir que sí; no obstant, hi ha hagut un creixement de les minories religioses. En el cas de l'islam ha tingut un creixement gradual", va assegurar Griera. Alhora va alertar que a Europa "l'extremisme religiós és molt actiu, ha deixat enrere l'organització tradicional i clàssica i els moviments religiosos funcionen en forma de xarxes i en grups petits.

Antón Costas
, catedràtic de Política Econòmica de la UB, va lamentar que "molt provablement en els propers anys Europa afrontarà casos creixents d'extremisme i populisme", alimentats per "un capitalisme que ha col·lisionat altre cop amb la democràcia, la lògia actual de funcionament de l'euro, i la política actual d'austeritat". Costas va assenyalar que "la desigualtat és el nexe d'unió d'aquests tres factors", i alhora va alertar que aquesta desigualtat "és un dissolvent poderosíssim de la cohesió social, que acaba provocant extremisme ideològic i populisme polític".

Per a Costas "darrere de la crisi econòmica i financera actual hi ha, clarament, extremisme ideològic, que s'ha instal·lat en l'statu quo", i va insistir que "l'austeritat com a política macroeconòmica és una clara manifestació d'extremisme ideològic, perquè no fa més que posar pressió sobre la democràcia".

Seguidament, Alícia Rodríguez, de SOS Racisme Catalunya, va parlar de la prevenció i de l'actuació davant la xenofòbia des de la perspectiva de la societat. Per a Rodríguez, el racisme "és una construcció ideològica a partir d'un poder determinat" i va insistir en la idea que "el discurs actual d'austeritat no fa més que alimentar el discurs xenòfob".

En aquesta mateixa línia, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va recordar que "la xenofòbia és un perill latent a totes les societats modernes europees, exposades a qualsevol efecte xenòfob que afecti a la cohesió social". Per a Ribó cal fer tot el possible per a que "Catalunya continuï sent una societat en la que s'ha potenciat i consolidat el pluralisme i la convivència".

Miquel Iceta
, president de la Fundació Rafael Campalans, va cloure l'acte tot constatant la necessitat que "els partits tornin a veure's com a instruments útils al servei del progrés i de la millora de la societat, com a canalitzadors de les reivindicacions ciutadanes a les institucions" perquè "si el sistema no dóna solucions, algú en proposarà des de fora". Per a Iceta, la lluita contra els populismes és un repte important per la democràcia que entre tots hem de fer possible: amb valentia, i intel·ligència; anant a les causes del seu suport popular, palesant les contradiccions i falsedats de seu discurs, regenerant les institucions i refent el pacte de confiança amb la ciutadania, i amb una defensa, com a societat, del sistema que tant va costar d'aconseguir".

 

PDF

Transcripció-resum de les jornades

 

PDF

Document de debat de la Fundación IDEAS "El avance de la xenofobia en Europa", de María Tejada

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS