El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/02/2013

Jordi Solé Tura: pensament i compromís polític (1956-1983). Context i condicionants

El Grup de Recerca d'Estudis d'Història Social i Cultural i el Grup d'Estudis República i Democràcia de la UAB, conjuntament amb el Centre d'Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, de l'Ajuntament de Mollet del Vallès, van organitzar, els passats 14 i 15 de febrer, unes jornades de debat per acostar als assistents la figura de Jordi Solé Tura.

Les jornades van girar entorn a tres eixos:

- Antifranquisme i lluita de classes. En aquest bloc es va parlar del compromís polític de Jordi Soler Tura al PSUC i a l'exili; del retorn a Barcelona i la seva militància a Bandera Roja, i es va reflexionar sobre el catalanisme i la revolució burgesa. En aquestes taules hi van intervenir, entre d'altres, Salvador Giner, president de l'IEC i sociòleg, Isidre Molas, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB, Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la UB, o Borja de Riquer, catedràtic d'Història Contemporània UAB.

- Pensament i acció política.
 Es va debatre sobre la figura de Soler Tura com a introductor d'idees i estudiós de la teoria de l'Estat, amb Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració UAB i investigador de l'IGOP, Joaquim Sempere, professor de Sociologia, i Josep Maria Castellet, editor i escriptor. Tots tres van elogiar la figura de Jordi Soler Tura com a "exemple d'entendre el treball acadèmic sempre vinculat al compromís polític", així com "el seu fons intel·lectual construït per la seva enorme capacitat d'autoaprenentage".

També en aquest bloc es va fer referència al seu retorn al PSUC i a l'etapa de la transició, amb intervencions de Jordi Borja, president de l'Observatori DESC i director de l'àrea de Gestió de la Ciutat i Urbanisme (UOC), Carme Cebrián, antropòloga, Xavier Folch, editor, i Montserrat Comas d'Argemir, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona.

- Constitució i canvi democràtic. Bloc dedicat a la Constitució i a la construcció de l'Estat democràtic, amb les ponències, entre d'altres, de Miquel Roca, advocat, Eliseo Aja, president del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya i catedràtic de Dret Constitucional UB, i Marc Carrillo, catedràtic de Dret Constitucional UPF.
 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS