El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/06/2019

X Fòrum Euromed. Una migració basada en els drets humans i dels treballadors: formulant propostes polítiques

La Fundació Rafael Campalans va organitzar el passat 14 de juny, junt amb la Fundació Friedrich Ebert, el X Fòrum Euromediterrani. L'objectiu de la jornada d'aquest any era aportar coneixement sobre les diverses realitats existents, i obrir el debat sobre la necessitat de generar sinergies de cooperació entre sindicats, partits polítics, mitjans de comunicació i poders públics davant aquesta nova immigració.

Així doncs, el tret de sortida el va donar la coordinadora de programes de la Fundació Friedrich Ebert, María Pallares, qui va donar la benvinguda als ponents, assistents i organitzadors de la jornada. A més, va plantejar com les migracions s'han tornat en els últims anys, i especialment a partir de l'any 2015, en un tema fonamental per a la Fundació Friedrich Ebert, com també per al conjunt de ThinkTanks, món acadèmic i agendes polítiques. 

Per la seva part, el president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, va fer èmfasi en "l'enorme complexitat d'aquest fenomen que estem veient augmentar des de la crisi del 2008". A més, va recalcar com "els efectes de la crisi de refugiats no s'han superat i son el brou de cultiu idoni per a l'aparició de discursos anti-immigrants, com hem vist en les últimes eleccions". Segons el president de la fundació, "des del govern progressista es va afavorir la integració i millora de la qualitat de vida dels i les immigrants", cosa que ara no succeeix a causa de "la pèssima gestió de la crisi migratòria a nivell polític". Per a acabar, Montilla va remarcar que "es necessària una política d'asil i migració a nivell europeu diferent a la que tenim, una política millor, que estigui basada en el dret dels treballadors, el respecte i la integració". 

Una vegada acabada la inauguració de l'acte, la directora d'Afers Europeus a Instrategies, Saray Espejo, va fer una conferència inaugural on, de forma detallada i precisa, va exposar el context i dades rellevants a nivell social, econòmic i polític que hem estat veient de la temàtica migratòria en el mediterrani en els últims anys. Espejo va analitzar no només la situació dels migrants, sinó que també va analitzar com es generen aquestes desigualtats a través del treball, dient, per exemple, que cal tenir en compte que "el lloc de treball és un espai natural d'integració i generació d'identitat i pertinència a un grup". Davant aquesta crisi migratòria que estem veient de fa anys, Saray va dir que "la Mediterrània necessita articular millors instruments de gestió i protecció en aquesta matèria". A més, va fer referència a l'augment de l'extrema dreta, i com el seu discurs està guanyant cada vegada més adeptes. Davant les seves mesures de reclusió nacional, blindatge de les fronteres i de rebuig a l'immigrant, Saray va dir: "Si l'objectiu és posar fronteres perquè no vingui gent de fora, no ho aconseguiran. La gent continuarà venint i l'única cosa que faran serà empitjorar les condiciones en les que ho fan". Per acabar, Espejo va posar el focus d'atenció en aquells menors no acompanyats, i com els més joves son especialment vulnerables davant aquestes situacions, doncs "els menors no acompanyats son ja el 9% del total dels migrats. És d'obligació internacional protegir-los". 

La moderadora de la taula de debat, l'experta en política internacional, Esther Mena, va introduir als ponents que l'acompanyaven: el responsable del programa Euromed, Jordi Pedret; Francisco Neira, director de la Fundació Sindicalistes Solidaris i Ghassan Saliba, responsable del món àrab en la Secretaria Internacional i Cooperació de CCOO Catalunya. Així mateix, va fer un repàs de la conferència inaugural de Saray Espejo, remarcant tots aquells punts rellevants i d'interès per a debatre'ls i tenir-los en compte a l'hora d'obrir la participació al públic una vegada acabada la taula d'intervencions. Amb tot, va concloure dient que "els sindicats tenen un paper molt important a l'hora d'integrar i assegurar unes condiciones dignes per als migrants".

El responsable del programa del Fòrum Progressista Euromediterrani, Jordi Pedret, va plantejar, amb to desenfadat i pròxim però crític, com "estem consentint el maltractactament marítim i de migracions cada dia, de forma reiterada. Estem destrossant un dels drets més antics que tenim: el del rescat i ajuda", ja que "tots hem estat migrants en algun moment de les nostres històries familiars". 

A continuació va parlar el director de la Fundació Sindicalistes Solidaris, Francisco Neira, qui va centrar la seva ponència a partir d'una primera potent afirmació: "Cal diferenciar 2 tipus de migracions: La migració com a dret, i la migració per necessitat. Aquesta última és la que hem de combatre.", es dir, combatre la necessitat que hagin de fugir dels seus països d'origen per a sobreviure. A més, també va parlar sobre com l'immigrant s'afilia i acosta més als sindicats que els treballadors nacionals, ja que estan en una situació de major vulnerabilitat, encara que també pot ser por factors culturals i de conscienciació social. A això se li ha de sumar el fet que les noves formes de treball propicien un augment de la individualització en detriment de la mentalitat col·lectiva, pel que l'afiliació sindical s'ha vist perjudicada en els últims anys. Així mateix, aquestes "noves formes de treball les ocupen, majoritàriament, gent migrada", ja que solen demanar baixos nivells formatius o d'experiència però que, al mateix temps, ofereixen unes condiciones salarials, laborals i  horàries pèssimes.

Finalment va tenir la paraula el responsable del món àrab en la Secretaria d'Internacional i Cooperació de CCOO Catalunya, Ghassan Saliba. Ghassan va començar explicant el paper dels sindicats respecte a la immigració, dient que "els sindicats vam ser els pioners a tractar els problemes dels immigrants. A tota Espanya en general, però sobretot a Catalunya". No obstant això, les institucions "els ha deixat tirats", ja que "les polítiques i plans d'integració han deixat d'existir. S'han anat eliminant o paralitzant de forma generalitzada". A més, Ghassan va dir que "el debat positiu sobre la immigració ha desaparegut en l'esquerra política. No existeixen fòrums, no es parla de totes les variables o coses positives que pot tenir la immigració, o de polítiques concret. Només es parla de Vox, del PP i de C's". En relació a aquest últim punt, Ghassan va proposar diferents reformes i canvis que es poden fer per a millorar aquesta problemàtica. 

Per a posar fi al Fòrum Euromediterrani i una vegada van intervenir tots els ponents, es va obrir una sessió de debat on tots els assistents podien fer preguntes, compartir reflexiones personals, debatre un opinar d'algun tema concret, etcètera.

Podeu llegir un resum complet a l'arxiu PDF adjunt a continuació.

 

PDF

Programa

 

PDF

Resum complet de la jornada

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS