El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/03/2019

La iniciativa ciutadana i el dèficit democràtic europeu

Ahir dilluns, 18 de març, la Fundació Rafael Campalans va presentar el llibre de l'assessor al Parlament Europeu, Orestes Suárez, anomenat "Iniciativa legislativa popular. Análisis de la iniciativa de agenda en América latina y la Unión Europea". 

El tret de sortida el donà el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, tot dient que sobretot en els darrers anys, hem vist com la societat europea s'ha anat polaritzant i fragmentant, ha anat perdent la identitat europea, i s'ha allunyat de les seves institucions arran d'una creixent desconfiança i pèrdua d'interès per la política. Com a resposta a aquest fet, i respecte a les Iniciatives Legislatives Populars (les quals permeten que els ciutadans portin una reclamació a seu parlamentària a través de recollides de firmes), el primer secretari considerà que "La democràcia representativa és el mecanisme menys imperfecte que tenim, i la ILP europea és més enriquidora que un estricte referèndum de sí o no" típic en democràcies directes, ja que "probablement la ILP és la més adequada, perquè el referèndum té derivades que una resposta senzilla no és capaç d'abordar extensament". Com a exemple d'això, va parlar sobre el Brexit, on "es va buscar una drecera per anar més ràpid" i han acabat amb més problemes dels que tenien al principi. Iceta digué que "tots els esforços que ens permetin reconectar la democràcia representativa amb la ciutadania, son bons", i considerà que la ILP és una millor opció a l'hora de tractar temàtiques importants per la ciutadania.

A continuació va parlar la diputada al Parlament de Catalunya i directora de la Fundació, l'Esther Niubó, la qual va introduir als següents ponents: l'experta en política internacional, Esther Mena; i l'autor del llibre i assessor del Parlament Europeu, Orestes Suárez. A més, la directora va fer un breu resum contextual de la situació europea i de "la crisi de legitimitat democràtica vinculada a l'esclat de la crisi social, econòmica i financera dels últims anys a la Unió Europea", la qual "començà a qüestionar el paper de les institucions, de la democràcia representativa, i dels pactes i consensos socials que semblaven consolidats", i que ha comportat "l'aparició i augment de partits extremistes i de caràcter populista".

Per la seva banda, Esther Mena, experta en política internacional, digué que "l'abstenció a les eleccions del Parlament Europeu ha mostrat aquesta desafecció, desinterès per part de la ciutadania europea", i com arran d'aquest creixent desinterès, des de la Unió Europea s'ha intentat atraure i arribar a la ciutadania per tal d'aconseguir "una democràcia més participativa i propera", ja que "si l'abstenció fos un partit polític, seria el guanyador de les eleccions". Altrament, comentà que les properes eleccions europees, i vist el context en el que ens trobem, "seran crítiques i crucials" per definir l'Europa del futur davant l'auge dels partits ultradretans i anti-europeus que es podrien situar com a tercera o quarta força del Parlament.  Per acabar, digué que "necessitem una Europa progressista, social i valenta, que sigui capaç de canviar el tauler del joc per tal d'apropar-se i empoderar al ciutadà amb mecanismes democràtics com ara les ILP, i generin debat al Parlament Europeu".

L'autor del llibre, Orestes Suárez, va proseguir en la línia del "desafecte i distanciament creixent de la ciutadania amb els representants i institucions polítiques", i com això es pot apreciar "en les dues últimes eleccions, on, consecutivament, no s'ha superat el 50% de participació". Altrament, comentà alguns dels problemes amb els que es topen les Iniciatives Legislatives Populars, ja que si bé són una millor opció que els referèndums, "els seus resultats són escassos a Europa", doncs "el 90% d'ILPs són rebutjades. De 100 propostes, només 3 han arribat a plantejar-se i han servit per a algo a nivell Europeu". Segons l'autor, "falten mitjans de comunicació europeus, falten vertaders partits polítics europeus, falta una vertadera societat civil europea. Per tant, falta un reconeixement comú com a poble". Amb tot, digué que "el que he intentat buscar en aquest llibre és una via intermitja entre aquesta sortida erràtica que ofereixen els referèndums, i la necessitat de relegitimació de la democràcia representativa a Europa.", i com "aquest dèficit democràtic i de representativitat i participació ciutadana és un dels majors reptes que tenim com a societat avui en dia".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

El Futur és Federal
frc Llibres

Transparència

Diari de Miquel Iceta

Economistas frente a la crisis

reformafederal.info

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS