03/12/2012
Primàries italianes: ha guanyat l'experiència, ha triomfat l'esperança
El diumenge 2 de desembre s'ha celebrat la segona volta de les primàries del centre-esquerra italià. Unes primàries obertes a tota la ciutadania en les que han participat més de dos milions i mig d'italians a cada volta i a la que s'hi han presentat cinc candidats de diferents partits de la coalició d'esquerres. No han estat doncs unes primàries obertes de partit, "a la francesa", sinó unes primàries de tota l'esquerra. Un procés del qual n'hauriem de prendre nota a Catalunya, amb una esquerra fragmentada que necessitarà construir nous lideratges des de la pluralitat.
Avui el centre-esquerra a Itàlia és més fort que abans de les primàries. I ho és perquè no ha tingut por a la pluralitat, i a què un jove alcalde centrista i catòlic, Matteo Renzi, li disputés la candidatura al líder del principal partit de la coalició, Pier Luigi Bersani, i vencés clarament a la primera volta al mediàtic líder de l'esquerra verda, Nicchi Vendola.
Finalment, ha guanyat Bersani amb més del 60%. Ha guanyat per tant, el candidat de la majoria, el candidat de l'esquerra socialdemòcrata post-comunista, de l'antic PCI. Ha guanyat el candidat més sòlid i amb experiència governamental. Però ho ha fet havent de fer front a l'empenta, a la frescor, d'un jove candidat sense complexos que ha posat de manifest durant la campanya les contradiccions d'una esquerra que no va saber endegar reformes socials ni econòmiques durant les dues etapes en què ha governat Itàlia els darrers 15 anys (de 1996 a 2001 i de 2006 a 2008).
Ha guanyat, per tant, l'experiència, però ha triomfat l'esperança recobrada per milions d'italians d'esquerres que han vist que existeix una alternativa real per tornar a obtenir la confiança d'una majoria d'italians a les eleccions generals de l'any vinent.
Ha sigut una campanya dura, sobretot entre Bersani i Renzi, però el resultat clar de la segona volta posa de manifest que probablent Renzi es va equivocar posant l'accent en un cert qüestionament de les regles per votar durant l'última setmana de campanya. Ell era, sens dubte, el candidat de la renovació, però no tenia sentit acusar d'immobilisme a Bersani, que havia volgut i promogut un procés obert i plural.
Un dels principals canvis dels resultats d'aquesta segona volta és que Bersani ha guanyat a les "regioni rosse", les regions del nord, tradicionals bastions de l'esquerra, on Renzi havia obtingut un gran resultat a la primera volta, segurament per la dispersió del vot entre els altres candidats. Ara hi ha guanyat Bersani, excepte a la Toscana - territori del jove alcalde de Florència.
Podeu consultar més informació i resultats a www.primarieitaliabenecomune.it
Les primàries italianes han estat doncs una alenada d'aire fresc en un país durament colpejat per la crisi econòmica. Un exemple de com encara és possible recuperar l'esperança si s'endega un procés obert per agregar una nova majoria política respectant la diversitat inherent a l'espai polític de centre-esquerra.
28/04
"Lleialtat federal i resolució de problemes" per Francesc Esteva
12/04
"Borrell i el naixement de l’Europa geopolítica" per Javi López
02/04
"Israel/Palestina y nosotros: mirar de frente a la realidad de un Estado (o Tony Judt tenía razón)" per Francesc Trillas
20/02
“El ‘Green Deal’ industrial: la oportunidad de una reindustrialización inteligente y sostenible” per Pau Solanilla
19/10
Crisis to Opportunity
19/10
El Consell Europeu rebaixa les expectatives i endarrereix la recapitalització directa dels bancs fins passades les eleccions alemanyes de 2013
30/09
El Partit Socialista Europeu dóna el tret de sortida a les eleccions al Parlament Europeu de 2014
17/09
Debat sobre l’estat de la Unió Europea 2012: cap a la Unió Política
14/09
Holanda elegeix un govern europeista més exigent amb els països “rescatats” per afrontar la crisi
12/09
Holanda vota avui en un context marcat per la crisi, l’austeritat pressupostària i el “rescat” dels països del Sud de la Zona Euro
10/09
Procés de reconfiguració política al Quebec
01/09
L’esquerra euroescèptica apunta com a favorita de les properes eleccions legislatives a Holanda
04/06
Irlanda ha dit "sí" al Pacte d'Estabilitat Pressupostària de la Unió Europea
03/06
Després de la tempesta. El sistema polític italià després de les eleccions municipals
29/05
Irlanda anirà a les urnes el 31 de maig per votar en referèndum el Tractat d'Estabilitat
21/05
El nou govern de François Hollande
Arxiu històric
del socialisme
català
'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació
Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes
Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres
Fundació Europea d'Estudis Progressistes |
||
Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]
T +34 933 195 412