El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

11/03/2012

Podem basar-nos en el model nòrdic per sortir de la crisi?

Els països nòrdics són els estats que històricament han posat més èmfasi en reduir la desigualtat d'oportunitats entre ciutadans. Entre d'altres mesures promogudes, ho han aconseguit mitjançant una àmplia oferta de serveis públics de qualitat i universals enfocada a atendre especialment el risc social. No existeix cap altre país del món que s'hi pugui comparar. 

Des dels anys seixanta, la resta de països d'Europa i d'arreu han tingut interès per descobrir la manera en què els països escandinaus han aconseguit mantenir l'equilibri entre equitat i eficiència, essent una combinació teòricament incompatible. S'ha d'afegir que això ha estat possible degut a que l'equitat és un ideal molt extès i popular entre la ciutadania que ha anat rebent al llarg del temps molt suport electoral, ja que responia al model de país que ambicionaven i estava circumscrit en una mena de pacte social. Els estats nòrdics s'han caracteritzat, doncs, per una gestió eficaç del risc social que els ha permès uns alts nivells de competitivitat econòmica i de cohesió social.

Des de l'Observatori de l'esquerra europea, recomanem un llibre que acaba de ser publicat i presentat per la FEPS - Foundation for European Progressive Studies- que porta per títol Rethinking Social Risks in the Nordics. Els diversos autors del llibre plantegen que si bé hi ha alguna cosa de certa en aquesta llegenda que mostra el model com un model d'èxit, és una visió no respon amb rigor a la realitat. 

Aquest volum dóna llum als diferents enfocaments sobre la política social d'aquests països i també ofereix noves perspectives crítiques sobre la política contemporània nòrdica referent al risc social. El llibre destaca que cada país, però, s'ha caracteritzat per trobar una gran varietat de solucions públiques i privades per avaluar, compartir i gestionar els riscos socials; per això la idea d'un model homogeni nòrdic és inexacta. 

Tot i que existeixen esdeveniments comuns, tots els països nòrdics han diferit en els seus enfocaments i han optat per  trajectòries polítiques diverses. Així, la gestió s'ha tornat cada vegada més individualitzada i cada país ha apostat amb intensitats diferents per la privatització dels serveis o el finançament privat dels mateixos doncs el model econòmic nòridic basat en les exportacions s'enfronta també a l'actual crisi econòmica. 

El llibre respondre a la pregunta: en quina mesura és el model nòrdic una solució per sortir de la crisi? Esdevé doncs una lectura interessant per tots els actors polítics internacionals i acadèmics interessats en les polítiques nòrdiques o les polítiques socials.

Cliqueu aquí per descarregar-vos el llibre.


Autora: Natalia Gimeno

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS