El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

24/04/2012

França: notes sobre la primera volta de les presidencials 2012

No hi ha hagut sorpreses als primers llocs en la primera volta de les eleccions presidencials franceses. Hollande ha quedat primer, amb un avantatge curt sobre Sarkozy. La mitjana de les darreres enquestes vaticinava que el socialista superaria l'actual president per poc més d'un punt i ha acabat sent un 1,45%.

Tot i que és el primer cop que un president en exercici no guanya la primera volta (fins i tot Giscard va guanyar el primer assalt el 1981, per perdre el definitiu contra Mitterrand), l'avantatge d'Hollande és el més curt dels registrats en primera volta des de 1965. Tanmateix, només en altres dues ocasions el candidat que ha quedat segon a la primera ha acabat vencent a la segona. Ara bé, en aquestes dues ocasions (1974 i 1995) el guanyador final ha estat un conservador (Giscard i Chirac, respectivament).

Les sorpreses han vingut per la part mitjana. Concretament, pels resultats de Le Pen i Mélenchon, que en els sondeigs previs lluitaven frec a frec per la tercera plaça. Finalment, ha estat la líder del Front Nacional la que ha vençut aquesta batalla particular. A més, ho ha fet amb un resultat més fort del que preveien les enquestes. Aquestes li atorgaven entre el 14 i el 17% dels vots a la primera volta i s'ha apropat al 18%. 


Cliqueu aquí per accedir a la nota completa d'Oriol Bartomeus.  

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS