Arxiu Històric del Socialisme Català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

 

 

 

Diccionari Biogràfic

Martí, Amparo (Pseudònim de Chalmeta, Micaela)

(Finals segle XIX - Barcelona?)

Propagandista i escriptora, fou una de les dones més destacades dins el moviment cooperatiu català. Compatibilitzà aquesta faceta la amb la militància socialista i, com a ferma partidària de la igualtat de gènere, en tots dos camps hi aportà sempre un to feminista.

Chalmeta signava habitualment com a Amparo Martí, nom que potser va adoptar d'una actriu de teatre de l'època. A principis del segle XX va ser redactora de les publicacions socialistes L"a Internacional" i "La Guerra Social", òrgan de la Federació Socialista Catalana. D'aquesta última va ser nomenada redactora pel comitè regional després de la reorganització de la Federació, el 27 de desembre de 1908. Entre 1910 i 1916 col·labora a la primera època de "La Justícia Social", amb una sèrie de vint-i-un articles en la secció "Conversaciones femenino-obreras" sobre associacionisme obrer de les dones, anticlericalisme, pacifisme... Escrigué també a la revista "Vida Socialista", propera al PSOE. Durant els anys trenta, col·laborà en la "Página femenina" d'"Acción Cooperatista", dirigida pel seu fill. Les seves publicacions més destacades són: "La civilización y la mujer", compilació d'assaigs publicats a "Vida Socialista", i una traducció de l'anglès que s'esgotà ràpidament de "La cesta de la compra," opuscle escrit per Honora Enfield, presidenta de la Guilda Internacional de Cooperadores, federació internacional de entitats vinculades al cooperativisme de consum.

Com a propagandista, va ser una de les poques dones que feu mítings i conferències per tot Catalunya i el 1910 participà en els actes organitzats quan Pablo Iglesias fou elegit diputat socialista a Espanya. Pel que fa a la militància socialista, el 1911 impulsà el Grup Femení Socialista de Barcelona i el 26 de gener de 1913 participà en l'acte d'inauguració del grup femení de Reus, el segon de Catalunya. Tot i que no s'han trobat referències a la seva postura en el debat entorn la qüestió nacional, que desembocà en la creació de la Unió Socialista de Catalunya, sabem que el seu fill va ser dirigent d'aquest partit.

Tot i que les dones no tingueren drets polítics a Espanya fins el 1931, Chalmeta participà activament en el cooperativisme al llarg de tota la seva vida. Fou membre de Modelo Siglo XX, una de les quatre cooperatives de consum més importants de Catalunya, i després durant la II República creà junt amb Maria Palomera i Àngela Graupera l'Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista.
El seu marit va ser el cooperativista Joan Coloma -director de la revista Economia Social- i el seu fill, Joan Coloma Chalmeta, director d'"Acció Cooperatista" i membre de la Unió Socialista. Tot i que no es coneix la data de la mort és possible que morís a Espanya en els anys immediatament posteriors a la Guerra Civil.

PDF

 

 

Col·leccions


 

 

 

Fundació Rafael Campalans

Diccionari Biogràfic Figures destacades del socialisme català

Manuscrits Reflexions sobre el Socialisme de socialistes ja desapareguts

Butlletí Informació i difusió de materials i activitats de l'Arxiu

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 934 955 447

Financiado por el Ministerio de Cultura y Deporte
Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte